Azok, akik kevés tapasztalattal rendelkeznek, viszont komoly terveik vannak ezen a területen, keresnek egy mezőgazdasági képzést. A pályázati lehetőségek miatt pedig azok is érdeklődnek ilyen képzések iránt, akik már több éve gazdálkodnak, de nincs megfelelő végzettségük, és ezért hátrányba kerülnének a támogatások elnyerésénél.

Azoknak, akik átfogó, komplex elméleti és gyakorlati tudást szeretnének szerezni, továbbra is jó befektetést jelent a Mezőgazdasági technikusi (OKJ 54 621 02) képesítés. A hosszabb időt igénylő, azonban mélyebb ismereteket nyújtó képzés során a tanulók elsajátítják az állattenyésztési, növénytermesztési, kertészeti szakismereteket, ezen felül megtanulják a ma már az agrárszektorban is elengedhetetlen vállalkozási, pénzügyi, menedzselési ismereteket.

fiatal gazda

A bizonyítvány birtokában agrártechnikus, falugazdász, vagy ökogazda munkakörökben is el lehet helyezkedni – fotó: Shutterstock

Nagy az érdeklődés a képzés iránt a frissen érettségizettek körében is, közülük sokan egy már meglévő családi gazdaságot szeretnének továbbvinni. A technikus tanfolyamon megszerzett OKJ-s bizonyítvány egyetemre való jelentkezésnél plusz pontot is jelenthet. Ráadásul az ifjú gazdálkodók részére szóló pályázati lehetőségek is vonzóvá teszik ezt a szakmát számukra.

A MÁTRIX Mezőgazdasági technikusi (OKJ 54 621 02) képzése egyrészt tantermi órákból, másrészt gyakorlati órákból tevődik össze. A megfelelő gyakorlat megszerzéséhez idei évtől egyedülálló módon saját tangazdaságot is üzemeltetnek. A Kecskeméten és Kunszentmiklóson induló tanfolyamra nem csak környékből, de sokszor nagyobb távolságokat is vállalva jelentkeznek a résztvevők.

fiatal gazda

A tanfolyamra fordított befektetés az elvégzést követően sokszorosan megtérül – fotó: Shutterstock

A korábbi évek tapasztalata azt mutatta, hogy pl. a fiatal gazda pályázatnál többletpontokhoz juthattak a mezőgazdasági technikusi végzettséggel rendelkezők, de azoknak is jól jött a bizonyítvány, akik a földvásárlás miatt földművesként regisztráltak. Ezen képesítés birtokában további szakma megszerzésére is lehetőség nyílik, mint például a Növényvédelmi szaktechnikus (OKJ 55 621 02), mely a termelői tevékenységgel szorosan összefüggő, növényvédelemre irányuló képzés. Aki pedig pályázatírást szeretne ezt követően tanulni annak a Vidékfejlesztési szaktechnikus (OKJ  55 581 04) tanfolyam ad erre lehetőséget.

A részletekről érdeklődjön a MÁTRIX Oktatási és Vizsgaközpontnál, a piacvezető agrárképzőnél! Tel.: +3670/424-2330 vagy +36 70/603-8278
www.matrixoktatas.hu

Mátrix