A részleteket a Sága Foods Zrt. sárvári gyártóbázisán egy üzemlátogatással és kóstolással egybekötött sajtótájékoztatón ismerhettük meg. Szó esett arról is, hogy a baromfihús szerepe még inkább felértékelődhet a jövőben.

„Úgy működünk, hogy ide – bemosakodás és beöltözés után – az év 365 napján bárki bejöhet, legyen az hatóság, újságíró csoport, vevő vagy auditor” – fogadta a terepszemléről visszaérkező csapatot Muzsek András vezérigazgató. Tájékoztatója fő témája a Mentes-M Díjban részesült E-szám mentes Füstli Natural virsli volt.

Muzsek András vezérigazgató: az összes E-számú adalékanyag kiiktatását a receptúra és a gyártástechnológia átalakításával oldottuk meg – fotó: KNK PR&Média

Mint elmondta, amikor egy évvel ezelőtt a Sága élére került, összeült a vezetőség, hogy eldöntsék, milyen irányban haladjanak tovább. Már korábban kiiktatták az allergénnek minősülő szóját és glutént a termelésből. Ekkor azt a feladatot jelölték ki maguknak, hogy előállítják legkedveltebb virslijük minden E-számú adalékanyagtól mentes változatát.

„Tudtuk, hogy csak azt lehet jól kommunikálni a vásárlóknak, ha az összes E-számot elhagyjuk. Azt a célt sem vesztették szem elől, hogy legalább ugyanolyan finom maradjon, és az előállítási költsége se szabaduljon el.

„Éppen azokat a megoldásokat kellett újragondolnunk, amelyeket az élelmiszeripar a biztonságos nagyüzemi élelmiszergyártás érdekében alkalmaz” – fogalmazta meg a feladat nagyságát Kiss Ildikó, a Sága Foods Zrt. termékfejlesztési vezetője. A kísérleti-fejlesztési folyamat végül is egy éven át, saját üzemi kereteik között zajlott.

A lehetetlennek látszó küldetést, az E-számos adalékanyagok teljes likvidálását végül a receptúra és a gyártástechnológia átalakításával sikerült maradéktalanul teljesíteni. Érzékeltetésül egy-egy példa: a virsli jellegzetes színét adó E-számú adalékanyagot többek közt növényi koncentrátummal váltották ki – a szín- és ízélmény ugyanaz maradt! –, és a hőkezelés idő hosszabbá vált.

Készül az alapanyag a sárvári üzem keverőgépében –  fotó: KNK PR&Média

„Olyan kérdéseket feszegettünk, amelyek kockázatot jelentettek, de végül is a csapat megoldást talált az összesre” – mondta a vezérigazgató. Úgy, hogy semmilyen vonatkozásban (íz, küllem, élelmiszerbiztonság, szavatossági idő stb.) nem kellett kompromisszumot kötniük. A Füstli Natural élvezeti értékeit a fogyasztók is visszaigazolták a kóstolások során.

Az összes E-számú adalékanyag kiváltásának nemcsak fejlesztési költségei voltak. Többletköltséget jelentenek az adalékanyagokat kiváltó összetevők, a hosszabb gyártási technológia. A „minden mentes virslik” jelenleg bevezető áron kaphatók. A végleges ár a folyamatban lévő kalkulációk szerint 10–15 százalékkal lesz magasabb.

„Bebizonyítottuk, hogy nagyüzemben is lehet E-szám mentesen virslit gyártani. Ebben most mi vagyunk az elsők, és ebből nem is engedünk. Ha a vásárlók értékelik és igénylik a Füstli Naturalt – majd az eladási statisztikák megmutatják ­–, a Sága Foods készen áll arra, hogy más termékeinek is megalkossa az E-szám mentes változatát” – hangsúlyozta a vezérigazgató.

Ami pedig már közeli valóság: novemberben második felében kerül az üzletek polcaira a pulykahúsból készített szalámi és snack kolbász. Ez is egy új fejlesztése a Ságának. Célja, hogy megmutassák, baromfihúsból is lehet minőségi szárazárut előállítani, méghozzá olyat, amely vetekedhet a legnevesebb sertéshúsmárkákkal is.

A baromfi-alapanyag fele származik itthonról, de készek a hazai beszállítás növelésére – fotó: KNK PR&Média

A Sága Foods határozott álláspontja – és erre stratégiát is épít –, hogy a baromfihús a jövőben még inkább felértékelődik, egészséges, és ökológiai lábnyoma mindössze tizede a marháénak. Ez utóbbi tulajdonsága is egyre fontosabbá teszi a környezettudatossá váló világban.

A minőségi baromfi-alapanyagot jelenleg fele-fele arányban magyarországi, illetve nyugat-európai forrásokból szerzik be, de nyitottak a hazai beszállítás arányának növelésére.