A BASF felvásárolta az L-glufozinát-ammónium szabadalommal védett Glu-L™ technológiát az AgriMetis™-től. E vállalat vezető szerepet tölt be a növényvédelem biotechnológiai innovációs fejlesztésének területén, és a BASF Mezőgazdasági Megoldások divíziója ezzel a tökéletesített technológiával még hatékonyabb terméket kínálhat ügyfeleinek a nem kívánt gyomok elleni védekezéshez – olvasható a BASF közleményében.

A növényvédelem és a vetőmagok globális piaca a lakosság számával együtt növekszik, és egyre fontosabbá válik a természeti erőforrások megőrzése, valamint a fogyasztók átláthatóságra és élelmiszer-biztonságra vonatkozó igényeinek kielégítése.

gabona permetezés

A Glu-L™ az eddigieknél is fejlettebb, nagy töménységű gyomirtó termék, és akár 50%-kal csökkenti a termékből szükséges mennyiséget – fotó: Agroinform.hu

A Glu-L™ mindezekhez jelentős mértékben hozzájárul. A mai glufozinát termékek aktív L-glufozinát-ammóniumból és inaktív D-glufozinát-ammóniumból állnak. Az új technológia segítségével ez utóbbi alakul át aktív L-glufozinát-ammóniummá. Az új termék ennek köszönhetően jóval hatékonyabb lesz. A gyomirtás hatékonysága legalább azonos szintű a jelenleg kereskedelmi forgalomban kapható glufozinát termékekével, a termelők pedig akár 50%-kal is csökkenthetik a kijuttatott növényvédő szerek szükséges mennyiségét.

Ez a változás a termelők és az ágazat számára egyaránt jelentősen csökkenti majd a működési költségeket, így a termék kijuttatása és alkalmazása még fenntarthatóbbá válik, a jelenlegi megoldásokhoz képest. A BASF az új technológiára vonatkozó átfogó szabadalmi oltalom jóvoltából a következő évekre megszilárdítja versenyhelyzetét a piacon. Az új termék jelenleg bejegyzés alatt áll az Egyesült Államokban, ahol várhatóan a következő években kerül piacra. A tervek szerint más régiókban is hamarosan kereskedelmi forgalomba kerülhet majd.

növényvédelem permetezés

Az új gyártási eljárás tovább erősíti a cég versenyképes helyzetét a növényvédelmi ágazatban – fotó: Shutterstock

„Ez a lépés lehetővé teszi számunkra, hogy továbbfejlesszük glufozinát-ammónium-portfóliónkat. Ez igen fontos a jövőnk szempontjából, ugyanis ügyfeleinknek a lehető legjobb támogatást kívánjuk nyújtani az egyre gyorsabban kialakuló ellenálló gyomokkal szembeni küzdelemben – nyilatkozta Vincent Gros, a BASF Mezőgazdasági Megoldások elnöke.

A BASF Mezőgazdasági Megoldások divíziója folyamatosan frissíti portfólióját a jelentős befektetéseknek köszönhetően, és olyan új megoldásokat kutat, amelyek a gazdálkodók, a környezet és a társadalom számára egyaránt előnyösek.