A mezőgazdaságnak nem idegen a nehézségek megélése – az áradástól az aszályon át a kártevőkig –, és a COVID-19 újabb erőteljes emlékeztető arra, hogy fenntarthatóbb és ellenállóbb élelmiszerrendszert kell létrehozni az élelmezésbiztonság érdekében.

Liam Condon kiemelte, hogy a COVID-19 hatása és az ebből eredő gazdasági instabilitás megerősítette annak szükségességét, hogy a vállalat fokozottabban összpontosítson a mezőgazdasági innovációra, és elősegítse a mezőgazdaság részvételét az éghajlatváltozás elleni küzdelemben, miközben továbbra is biztosítja az élelmezésbiztonságot mindenki számára.

Az innováció, a tudomány és az együttműködés kulcsfontosságúak a világjárvány megoldása szempontjából, de mindezek a mezőgazdaságban is szükségesek a termelők jelenlegi és jövőbeli kihívásainak megoldásához.

növényvédő szer

A vállalat folyamatosan méri a növényvédő szerek környezeti hatásait – fotó: Agroinform.hu

A Future of Farming Dialogue számos nemzetközileg elismert előadót vonultatott fel az egyetemektől, az iparból és a médiából. A vita középpontjában az állt, hogy miként lehetne rugalmasabb élelmiszerrendszereket felépíteni, felgyorsítani a fenntarthatóság által vezérelt innovációkat, és olyan új üzleti modelleket kifejleszteni, amelyek jutalmazhatják a gazdálkodókat az ökoszisztéma számára nyújtott szolgáltatásaikért.

Condon felsorolta a Bayer fenntarthatósági kötelezettségvállalásait: "Különösen a kihívásokkal teli időkben a mi felelősségünk, hogy segítsünk az élelmezésbiztonság biztosításában és az ökológiai lábnyom csökkentésében. Segítenünk kell a gazdálkodókat abban, hogy biztosítsuk az elegendő élelmiszer előállításához szükséges termékeket, szolgáltatásokat és technológiákat, és lehetővé tegyük számukra, hogy kevesebb erőforrást használjanak fel, és gondoskodjanak a környezetről. Ennek kulcsa az innováció, és ez az az út, amellyen továbbra is haladunk. Ennek szellemében a vállalat nemrégiben olyan termékeket és kezdeményezéseket indított el, amelyek jól mutatják elkötelezettségét a mezőgazdasági innováció és a digitalizáció mellett:

• Ilyen az az iparágban egyedülálló modell, amely képes mérni a növényvédő szerek környezeti hatásait a világ bármely terményében. A Bayer már eddig is használta ezt a modellt a teljes növényvédelmi portfólió és annak világszerte történő felhasználásának átvilágítására a fenntarthatósági következmények megértése érdekében.

• A Bayer Carbon Initiative elindítása annak érdekében, hogy a termelők bevételt szerezhessenek az éghajlat-intelligens gyakorlatok alkalmazásában. Ez az innovatív, tudományos alapokon nyugvó és együttműködésen alapuló kísérleti program kikövezheti az utat egy széndioxid-kibocsátás nélküli jövő előtt a mezőgazdaság számára.

• A közelmúltban egy új, alacsony termetű kukorica-termékcsalád bevezetésére került sor Mexikóban, amely VITALA néven ismert. A VITALA-rendszer egy új hibrid kukoricából és a legjobb agronómiai gyakorlatokból áll, amelyek segítenek a gazdálkodóknak abban, hogy kevesebb erőforrást felhasználva többet termeljenek. A Bayer folytatja az ilyen irányú kutatásokat és a kísérleteket azzal a céllal, hogy régióspecifikus fajtákat vezessen be más piacokon is, ezáltal elősegítve a termőhelyhez való maximális alkalmazkodást.

kukorica

A közelmúltban egy új, alacsony termetű kukoricatermék bevezetésére került sor Mexikóban – fotó: Shutterstock (a kép csupán illusztráció)

Ezek az erőfeszítések – sok más mellett – elősegítik a Bayer azon kötelezettségvállalásait, hogy hozzáférést, agronómiai ismereteket, eszközöket és partnerségeket kínálva 100 millió kisgazdálkodót támogasson; 30%-kal csökkentse üvegházhatású gázok kibocsátását a főbb mezőgazdasági növényekre és főbb mezőgazdasági piacokra vonatkoztatva; és 30%-kal csökkentse a növényvédelem környezeti hatásait 2030-ig.

A Bayer 2020 és 2021 során is folytatja a Future of Farming Dialogue virtuális konferenciák megrendezését.