A Moustique magazin megrendelésére készült ezerfős felmérés során kiderült, hogy a 20-64 éves belgák 36 százaléka jelentősen csökkentette húsfogyasztását az elmúlt hónapokban. A megkérdezettek mindössze 5 százaléka volt vegetáriánus – írja a Syngenta blog.

Az ok: megrendült a bizalmuk a húsiparban. A legnagyobb botrányt az jelentette, hogy márciusban kiderült: hogy a francia nyelvű déli tartomány, Vallónia egyik nagy húsfeldolgozója, a Veviba minősíthetetlen, sőt fogyasztásra alkalmatlan húsokat szállított az élelmiszerboltokba.

A Veviba a belga húspiac 30 százalékát szerezte meg korábban. A Veviba praktikáira egy februári vizsgálat során derült fény, amikor a vállalat 200 raklapnyi termékéből 133 raklapnyi nem felelt meg az élelmiszer-biztonsági előírásoknak.

hús

A 20-64 éves belgák 36 százaléka jelentősen csökkentette húsfogyasztását – fotó: Shutterstock

A Moustique-közvéleménykutás résztvevőinek közel fele szerint a belga szupermarketekben az élelmiszerek minősége folyamatosan rosszabbodott. Azonban 86 százalékuk azt is elmondta, hogy a fogyasztói ár volt a döntő szempont, amikor kiválasztotta, hogy melyik élelmiszert vásárolja meg.

A megkérdezettek háromnegyede szerint gyakoribb helyszíni ellenőrzésekre van szükség az élelmiszer-ellátás biztonságának érdekében.