A farminguk.com angol hírportál arról számolt be, hogy az Egyesült Királyság baromfiszektorának az utóbbi hat év alatt sikerült elérnie az antibiotikumok használatának 82 százalékkal történő csökkentését, ebből az elmúlt évre 39,36 százalékos csökkentés jutott.

John Reed, a Brit Baromfitanács elnöke megelégedéssel nyugtázta ezt az eredményt, kijelentette, hogy az ország húsfogyasztásának mintegy felét adó baromfiállomány egészségi állapota a legutóbbi felmérés szerint – az erősen visszafogott antibiotikum-felhasználás ellenére is – teljesen elfogadható, illetve megnyugtató. Azt is hozzátette, hogy a baromfihús-termelésre az ország teljes antibiotikum-felhasználásának mindössze 9,7 százaléka jut.

baromfi

A zérófelhasználás veszélyeztetné az egészséges élelmiszer-ellátást – fotó: Shutterstock

További csökkentés viszont már aligha lehetséges, mivel a zérófelhasználás ellentétes lenne az agrártermelők érdekeivel, és veszélyezteti az egészséges élelmiszer-ellátást, mivel az antibiotikumok nélkülözhetetlen szerepet játszanak a baromfiállomány egészségének megőrzésében.