Elindult a NAK TechLab vállalkozásfejlesztési program a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Design Terminál szervezésében. A program egyedülálló lehetőség a startupok számára, hogy nagyvállalatokkal együttműködve hozzanak létre újító megoldásokat az agráriumban és az élelmiszeriparban, ezáltal versenyképesebbé, fenntarthatóbbá és környezettudatosabbá téve az iparágat és a piacot.

A programra jelentkezett csapatok közül a legjobbak egy háromnapos kiválasztási eseményen – bootcampen vettek részt, ahol tökéletesíthették megoldásukat és bemutatkozhattak a résztvevő nagyvállalatoknak. A nyolc legjobbnak ítélt csapat folytathatja a munkát a NAK TechLab inkubációs programban 2020 márciusáig.

A program nagyvállalati partnere az AXIÁL Kft., a Tesco-Global Áruházak Zrt., a Vodafone Magyarország Zrt., a Bonafarm Csoport, a Hungrana Kft., a KITE Zrt., illetve Magyarország legnagyobb kockázati tőkebefektetője, a Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.

startup

A NAK és a Design Terminal ágazati és külsős mentorok bevonásával segíti a nyolc legjobb csapat fejlődését és a nagyvállalatokkal közös munkát.

Az Agroinform.hu jelen volt a bootcampen, ahol a szervezőket és a résztvevő válallatok képviselőit kérdeztük a programról, a startupokról és a hazai mezőgazdaság innovációs kihívásairól.

Holán Balázs innovációs irodavezető, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Hogyan mutatná be a NAK TechLab programot?

A program célja alapvetően az, hogy a segítségével az innovatív cégek, startupok minél hamarabb piacra juthassanak, és ezzel a hazai gazdálkodóknak új lehetőségeket tudjanak biztosítani a globális versenyben. Ennek az innovációs programnak a gerincét az inkubációs program adja, aminek az első állomása a bootcamp. Ezt követően három hónapjuk lesz a startupoknak arra, hogy az itt kialakult nagyvállalati kapcsolatokat még jobban elmélyítsék, a projekteket pontosítsák. A következő állomás egy validációs, háromnapos képzés lesz januárban. A harmadik lépés pedig egy demónap lesz, ahol ezeket az új projekteket, termékeket széles körben fogjuk bemutatni.

NAK TechLab

A program nagy segítség az induló, startup cégeknek, hogy ötleteikkel megjelenjenek a piacon.

Hogyan indult a program?

Az  innovációs program első eseménye egy 24 órás ötletverseny volt, amit márciusban tartottunk 150 jelentkezővel.

Nagyon érdekes, hogy a jelentkezők 60 százaléka nem agrár szakterületről érkezett, és nagyon jó volt látni, hogy a fiatalok körében az agrárkihívások „átütötték az ingerküszöböt”, szívesen foglalkoznak az ágazat fejlesztésével.

Az ötletversenyen a résztvevők nagyon jó, továbbgondolásra érdemes ötleteket tudtak kifejleszteni mindössze 24 óra alatt. Ezenkívül volt már egy befektetői találkozónk, ahol potenciális kockázati tőkealapkezelőket hoztunk össze befektetés előtt álló startupokkal. Ezt a jövőben is szeretnénk megrendezni, lehetőség szerint negyedévente.

Most pedig az inkubációs programunknál tartunk, amit a következő évben is szeretnénk folytatni, és reméljük, hogy még több céget és még több jó megoldást tudunk majd első kézből bemutatni és átadni a hazai gazdáknak.

innováció

A program 150 jelentkezővel indult, akik nem csak az agrárszektorból érkeztek.

Hogyan mérte fel a NAK és a Design Terminál, hogy szükség van egy ilyen programra?

Elmondható, hogy az ilyen típusú kezdeményezések globálisan, szektortól függetlenül, mindenhol új, hasznosítható megoldásokat hoztak. Azon lehet persze vitatkozni, hogy mi pontosan a startup definíciója, abban viszont, azt gondolom, mindenki egyetért, hogy ha egy startup piacra jut, akkor egy folyamatot vagy olcsóbban, hatékonyabban, vagy gyorsabban tud megvalósítani.

Azt gondolom, hogy az agrár- és élelmiszeripari szektornak szüksége van arra, hogy a folyamatokat hatékonyabbá, fenntarthatóbbá tegyük, és ennek egy módja lehet az, hogy olyan innovatív cégeknek adunk teret és szakmai támogatást, amelyek ezekre a kihívásokra újszerű megoldásokat tudnak adni.

innováció

A magyar agráriumnak és élelmiszeriparnak szüksége van az újító megoldásokra a versenyképesség növelésének érdekében.

A NAK sikeresnek tartja ezt a három napot?

Én azt gondolom, hogy nekünk akkor van ebben sikerünk, ha a nagyvállalatok és a startupok jó üzletet tudnak kötni, és a NAK-nak a feladata ennek a megszervezésében, megtervezésében volt. Most megint nálunk pattog a labda, ezeket a kezdeményezéseket, együttműködéscsírákat szakmai támogatással és a gazdálkodók minél szélesebb körű bevonásával kell segítenünk.

Én azt látom, hogy az eddigi nagyvállalati visszajelzések alapján elégedettek lehetünk, tudtunk olyan cégeknek újat mutatni, amelyek egyébként önmaguktól is keresik az újdonságot, saját maguknak is fejlesztenek. Ez szerintem nagy eredmény, és egyben nagy felismerés lehet a nagyvállalatoknak, hogy van még mit tanulniuk, pontosabban folyamatosan van mit tanulniuk, akár egy startuptól.

vállalkozás

A kiválasztási eseményen létrejöttek a startupok és a nagyvállalatok közötti együttműködések, amelyeket a következő három hónapban mélyíthetnek el.

Umenhoffer Péter marketingigazgató, AXIÁL Kft.

Miért fontos az AXIÁL-nak, hogy részt vehet a NAK TechLab programján?

A kamarával nagyon régre nyúlik vissza az együttműködésünk, annak pedig kifejezetten örülünk, hogy ez alkalommal egy agrárinnovációval foglalkozó programban vehetünk részt.

A bank-és biztosításszektorban, az ipari szektorban már hagyománya van annak, hogy a startup cégekkel folyamatos meetingeket és inkubátorprogramokat indítanak cégek. Ma Magyarországon az agrárium területén erre még nem nagyon volt példa. A NAK által létrehozott TechLab program keretében viszont lehetőségünk van találkozni olyan startupokkal, amelyek a mezőgazdaság fejlődését, előrelépését mozdíthatják elő.

AXIÁL

Umenhoffer Péter elmondta, az AXIÁL mindig szívesen vesz részt előremutató kezdeményezésekben.

A startupok nem feltétlenül olyan megoldásokkal érkeztek, amelyek száz százalékig a mi elképzeléseinkre épülnek, de ez a három nap jó volt arra, hogy a csapatok szolgáltatásait, termékeit megismerve kiválasszuk azokat, amelyeket az elkövetkezendő három hónapban a saját igényeinkre tudunk szabni. Reméljük, hogy jövedelmező üzleti siker lehet az együttműködés végkimenetele.

Milyen innovációs kihívásokat látnak jelenleg az ágazatban?

A mezőgazdaság folyamatos ágazati kihívásokkal küzd, legyen szó a munkaerő-utánpótlásról, a munkakörnyezet megkönnyítéséről, vagy akár a növényvédőszer-hatóanyagok korlátozásáról. Ami az innovációt illeti, folyamatos fejlesztések születnek és kísérletek folynak annak érdekében, hogy csökkentsük a műtrágya- és vegyszer-kijuttatást, és hogy a gazdálkodás a környezetvédelmi normáknak egyre inkább megfeleljen. A gépgyártók is erre törekszenek, ahogy a jelenlévő startupok is; arra, hogy ezeket a megoldásokat elhozzák nekünk, az adott folyamatokat felgyorsítsák, illetve az emberi munkát megkönnyítsék.

cég

A mezőgazdaság aktuális kihívásaira keresik a megoldást a vállalatok a startupokkal együttműködve.

Volt már az AXIÁL-nak tapasztalata startup cégekkel?

A startup szó egy kicsit nehezen megfogható, ez egy nagyon tág fogalom. Működtünk már együtt kisebb cégekkel technológiai fejlesztés terén, úgyhogy elmondhatom, hogy dolgoztunk már kisebb vállalkozásokkal, és fogunk a jövőben is, de ha kifejezetten startupokról van szó, ez lesz az első ilyen közös próbálkozás, közös inkubátorprogram, amit véghez fogunk vinni.

Sikerült a rendezvényen olyan csapatot találni, amellyel együtt szeretnének dolgozni?

Igen, négy csapatot is sikerült találnunk. Nem tudhatjuk biztosan egyelőre, hogy ezzel a négy csapattal három hónap múlva is együtt fogunk-e dolgozni, de a négy között biztosan lesz olyan, amellyel a jövőben is együtt tudunk működni, közösen tudunk fejleszteni, és közösen tudunk üzleti sikereket elérni.

Umenhoffer Péter

Az AXIÁL négy csapattal is elkezdte az együttműködést.

Sipos Szabolcs vállalati marketing- és üzletfejlesztési menedzser, Vodafone

A Vodafone korábban vett-e már részt hasonló startup programban/együttműködésben?

A Vodafone folyamatosan keresi a lehetőségeket, hogy az új technológiákra minél gyorsabban és hatékonyabban épülhessenek piaci megoldások. Ennek egyik eleme a startupokkal való közös gondolkodás, együttműködés, amire voltak és vannak is példák. Ugyanakkor a mostani az első alkalom, hogy Magyarországon specifikusan a mezőgazdaság területén használható megoldások keresésében, felkarolásában veszünk részt, egy ilyen színvonalas program keretében.

Ennek fő oka, hogy a közelmúltban bekapcsolt, országos lefedettségű Narrowband IoT (NB-IoT) hálózati megoldásunk több startup számára is valós előrelépést jelenthet megoldásaik piacra vitelében, és összességében e technológia egyik legfőbb nyertese az agrárium lehet.

Vodafone

Sipos Szabolcs: "A Vodafone fejlesztése több startup számára is valós előrelépést jelenthet megoldásaik piacra vitelében."

Sikerült a rendezvény keretében olyan startup csapatokat találniuk, amelyekkel szívesen működnének együtt?

Mi alapvetően technológiai partnerként vagyunk jelen a rendezvényen, ami azt jelenti, hogy mi adjuk a technológiát, a csapatok pedig a szakmaiságot. A következő hónapok arról szólnak majd, hogy sikeres projekteket indítsunk el vagy valósítsunk meg közösen.

A már említett Narrowband IoT hálózati fejlesztésünk segíti a mezőgazdaságban tevékenykedő vállalkozásokat az új ötletek megvalósításában azáltal, hogy eddig elérhetetlen információkat tesz elérhetővé. Több résztvevő startup is az adatok feldolgozásával szeretne a mezőgazdaságba újdonságot hozni; nekünk az a célunk, hogy kapcsolódási pontot találjunk velük. Tehát igen, a következő hónapokban lesz együttműködés, azután pedig meglátjuk, hogy ez milyen programban folytatódhat.

Miért tartja fontosnak a NAK TechLab kezdeményezést?

A technológia önmagában keveset ér, ha nem tudjuk tartalommal megtölteni; ez az együttműködés pontosan arról szól, hogy a technológiai támogatásunkkal olyan megoldásokat fejlesszünk a mezőgazdaságban, amelyek képesek új szintre emelni a szektort. Ez a közös értékteremtés az, ami a program leghasznosabb eredménye lehet.NAK TechLab

A Vodafone technológiai partnerként keresi az együttműködési lehetőséget a startupokkal.

Mennyire van jelen a modern technológia a mezőgazdaságban és milyen kihívásokat lát ezen a területen?

Mindenképpen van fejlődési lehetőség, ahogy ez a rendezvény is mutatja: a programban résztvevő cégek jelentős része technológiai innovációban gondolkodik. A Vodafone most egy korábban nem ismert technológiával tudja támogatni az ágazat fejlesztését. Ennek a technológiának köszönhetően jóval költséghatékonyabban segíthetünk megszerezni eddig elérhetetlennek hitt információkat. Mindez pedig jelentősen javíthatja a szektor vállalkozásainak energiagazdálkodását, versenyképességét. Úgy gondoljuk, hogy a Vodafone hozzájárulása a programhoz sokat lendíthet majd az ágazat fejlődésén.

Zábrák Gergely vezető üzletkötő, Hungrana Kft.

Miért vesz részt a Hungrana a NAK TechLab innovációs programban?

Nem közhellyel szeretném kezdeni, de ne gondoljuk azt, hogy minden ötlet, minden innovációs kezdeményezés több millió eurós laborokban, kutatóközpontokban pattan ki nagyon jól fizetett mérnökök fejéből. Nagyon sokszor egy egyszerű ötlet lehet az, ami ha megfelelő platformot kap, akkor akár egy innovatív megoldássá fejlődhet, és a végén beépülhet egy nagyvállalat portfóliójába.

Hungrana

Zábrák Gergely: "Az alulról érkező innovatív ötleteket is komolyan kell venni."

Tehát azt gondolom, hogy nem csupán a felülről érkező innovációt kell komolyan vennünk, hanem az alulról érkező innovatív kezdeményezéseket, ötleteket is érdemes górcső alá venni abban a relációban, hogy egy valós problémára reflektálnak, amivel foglalkozni kell. A jelen lévő startup csapatok olyan kihívásokra fejlesztettek megoldásokat, amelyekkel valóban küzd a mai magyar mezőgazdaság teljes spektruma és a feldolgozóipar.

A NAK TechLab programot  egy nagyon jó ötletnek tartom, mert pontosan ezt a fajta alulról érkező kezdeményezést karolja fel azáltal, hogy összehozza a startupokat a piaci szereplőkkel.

Mennyire terjednek el ezek a modern technológiák vagy megoldások az agrárszektorban Magyarországon?

Magyarországon – nem fogok mellébeszélni – elég lassú a trend. Én inkább a szántóföldi növénytermesztésre látok rá jobban és ott az látszik, hogy bár az új megoldások hazánkban is rendelkezésre állnak, még mindig van egyfajta ellenállás ezekkel szemben. Az viszont meggyőződésem, hogy a mai magyar mezőgazdaságban tevékenykedőknek egyre fontosabb az, hogy befogadók, nyitottak legyenek a modern megoldásokra, mert ez a jó út. Az automatizálás, a digitalizáció, az IT-megoldások – ez a jövő. Nem lehet kikerülni, nem lehet vele szembehelyezkedni, és nem lehet azt mondani, hogy ha 30 évvel ezelőtt valami jó volt, az most is jó, mert az igazság az, hogy már nem elég jó.

NAK TechLab

"Az automatizálás, a digitalizáció, az IT-megoldások – ez a jövő."

Volt már ezelőtt tapasztalatuk startup cégekkel?

Startup céggel konkrét szerződésünk nincs, de akár mentorként, akár bármilyen olyan segítségnyújtó partnerként szívesen állunk bárki rendelkezésére, akiről azt gondoljuk, hogy előreviheti a magyar mezőgazdaság ügyét.

Mi a feldolgozóipart képviseljük, tehát az általunk alkalmazott megoldások jellemzően ipari típusú megoldások, ezen a területen az innováció folyamatos, és nagyon sok megoldást tudunk átvenni akár a tulajdonosainktól, akár az iparágból. Ennek ellenére ha olyan kezdeményezéssel találkozunk, ami számunkra közvetlen vagy közvetett értéket képviselhet, abban mi maximális támogatóként leszünk jelen.

Közeledik az ország legnagyobb precíziós gazdálkodással foglalkozó rendezvénye!
PREGA – Precíziós Gazdálkodási és Agrárinformatikai Konferencia és Kiállítás
2020. február 18-19.
További információ és regisztráció: prega.hu