Németországban egyre többen kritizálják a glifozátnak a természetvédők által szorgalmazott és 2023-ra előirányzott teljes betiltásának tervét, amelyhez hasonló lépéseket több európai ország is fontolgat – írja a geneticliteracyproject.org, angol hírportál.

A betiltás tervének bejelentése óta egyébként egyre jobban fellángolnak a viták a szer ellenzői és támogatói között. A zöldek a glifozát azonnali betiltása mellett szállnak síkra, a német termelői szervezetek szerint viszont inkább meg kellene várni egy olyan új szer piacra  kerülését, amely legalább részben helyettesíteni tudná a glifozátot.

permetezés

2019-ben az Európai Unióban elsőként Ausztria betiltotta a szer használatát – fotó: Pixabay

Egyes termelők nyíltan kijelentik, hogy a nagyobb veszteségek elkerülése érdekében, a tilalom ellenére is használni szándékoznak a glifozátot. A Német Parasztszövetség (DBV) is úgy gondolja, hogy a tilalomra vonatkozó döntés, illetve elképzelés elhamarkodott volt, mivel számításai szerint a a teljes tilalom a németországi növénytermesztés költségeinek évente mintegy 30 milliárd eurós növekedését vonhatja maga után.

Egyesek azonban ezt a becslést erősen eltúlzottnak tartják, mivel Joachim Rükwied, a DBV elnöke országosan a glifozát 3 millió hektáros alkalmazásával és hektáronként tízezer eurós többletköltséggel kalkulált.