Az Agbioforum folyóirat által közölt, átfogó vizsgálatra támaszkodó tanulmány szerint a glifozátról való lemondás hét ázsiai és óceániai országban (Kínát, Indiát és Ausztráliát is beleértve) jelentősen megnehezítette a gyomirtást, és összesen 1,4-1,9 milliárd dollárral megnövelte annak költségeit – olvashatjuk a geneticliteracyproject.org angol hírportálon.

Ezek ugyanis olyan országok, ahol a gyomok burjánzása miatt a glifozát eddig a sikeres növénytermesztés nélkülözhetetlen kelléke volt, és egyelőre kevés olyan növényvédő szer érhető el, amely hatékonyságban felvenné a versenyt a glifozáttal.

glifozát

Egyelőre kevés olyan növényvédő szer érhető el, amely hatékonyságban felvenné a versenyt a glifozáttal – fotó: Shutterstock

A glifozát kiesése miatt a termelők a kevésbé hatékony gyomirtó szerekből nagyobb adagokat, illetve kombinációkat és többszöri kezelést voltak kénytelenek alkalmazni, ami a költségeket hektáronként 22-30 dollárral megnövelte, a terméseredményt visszavetette,

a környezetterhelést viszont lényegesen nem csökkentette. Glifozát nélkül a gazdálkodók kevésbé használhatják ki a csökkentett talajművelés által kínált előnyöket, úgy mint az alacsonyabb szénkibocsátást, a talajerózió csökkenését és a magasabb talajnedvességet. Az adott körzetekben tehát a glifozát teljes betiltása – amíg megfelelő helyettesítőket nem találnak – nem tekinthető szerencsésnek.