A Tübingeni Egyetem kutatói más kutatóhelyekkel együttműködve felfedeztek egy természetes anyagot, amely alkalmas lehet a glifozát kiváltására – írja a phys.org/news angol hírportál.

Az új hatóanyagot az édesvízi cianobaktériumokból sikerült kivonni egy speciális cukormolekula formájában. Ez a 7dSh jelű anyag – a növények növekedését általában serkentő, más szénhidrátokkal ellentétben – a sikimsav (sikimát) útjának blokkolása révén megakadályozza bizonyos mikroorganizmusok (többek között baktériumok és élesztők), illetve növények fejlődését, vagy pedig egyszerűen elpusztítja azokat. Ugyanakkor a kutatók kísérletekkel igazolták, hogy a vegyület az emberre és az állatokra teljesen ártalmatlan. A kísérletekhez a lúdfű növényt használták.

glifozát

Remélhetőleg a speciális cukor majd lehetővé teszi az utóbbi években erősen vitatott glifozátnak a gyomirtásban való helyettesítését – fotó: Shutterstock

A tudósok bíznak abban, hogy ezt a speciális cukrot rövid időn belül üzemi méretekben elő tudják állítani, ami lehetővé teszi az utóbbi években erősen vitatott glifozátnak a gyomirtásban való helyettesítését. A kísérletek eddigi eredményeit a Nature Communications folyóiratban közölték.