A törzsültetvények a gyümölcsszaporítási rendszer kiemelkedően fontos részei. Amikor biológiai alapokról beszélünk, akkor elsősorban ezekre, a szaporító-alapanyagokat előállító növényállományokra gondolunk. Azok állapota, megbízhatósága (mind a fajtaazonosság, mind a kórokozómentesség tekintetében) nagyban meghatározza a gyümölcsfaiskolákból kikerülő ültetési anyagok minőségét. Éppen ezért évente ismétlődő hatósági ellenőrzésük is elengedhetetlen.

Fiatal szemzőhajtástermő certifikált törzsültetvények – fotó: Nébih

A szakmai jogszabályok részletesen előírják a létesítés, a minősítés és a fenntartás során szükséges szaporítóanyagfelügyeleti ellenőrzések követelményeit, amelyek a növényegészségügyi vizsgálatokkal és ellenőrzésekkel együtt komplex rendszert alkotnak. A törzsültetvények szaporítóanyagfelügyeleti szemléin felvett, évente aktualizált adatokai képezik a Nébih hivatalos nyilvántartásának alapját. A nyilvántartás kivonatát minden évben közzétesszük a Nébih honlapján, segítve ezzel a faiskolai termelőket és a gyümölcstermesztőket a fajták szaporító-alapanyagainak megtalálásában.

Idén június 8 és július 9 között került sor a szemzőhajtástermő, a vegetatív alanytermő, a bogyósgyümölcsű és alany magtermő törzsültetvényszemlékre. Mivel a szaporító-alapanyagok közül a szemzőhajtások felhasználása történik a legkorábban (július végén kezdődik a szemzési időszak a hazai faiskolákban), ezért a helyszíni bejárások során elsősorban ezekre az ültetvényekre koncentráltunk.

A vizsgált törzsültetvények többségében nagyszámú (akár több száz) tételt tartanak fenn és szaporítanak tovább – fotó: Nébih

Pest, Hajdú-Bihar, Bács-Kiskun, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod, Csongrád-Csanád, Békés, valamint Győr-Moson-Sopron megyékben összesen 17 certifikált szemzőhajtástermő, 12 vegetatív alanytermő, 1 certifikált bogyósgyümölcs szaporítóanyag-termő, valamint a NAIK Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutatóintézet 4 kutatóállomásán található prebázis és bázis törzsültetvények ellenőrzése zajlott le. A vizsgált törzsültetvények többségében nagyszámú (akár több száz) tételt tartanak fenn és szaporítanak tovább.

Mivel hazánkban még mindig gondot jelent a koros, emiatt már kevésbé biztonságos törzsültetvények, anyanövény-állományok megléte, ezért a hivatal örül az új telepítéseknek és igyekszik biztatni is a termelőket, hogy időben gondoskodjanak az idősödő törzsültetvények leváltásáról. Az új törzsültetvényeket az igényes fenntartás, a megbízhatóbb növényegészségügyi állapot, vitalitás és a tételek jó területi kijelölése jellemzi.

Prebázis törzsültetvény tételek izolátorsátorban – fotó: Nébih

A prebázis kategóriájú anyanövényeket ma már minden gyümölcsfaj esetében a kórokozókat terjesztő rovarvektorok ellen védelmet nyújtó zárt termesztőberendezésekben kell fenntartani. A NAIK GYDKI-ban történtek fejlesztések, új izolátorsátrak is épültek. Fontos, hogy e fejlesztések folytatódjanak és teremtődjön meg a magas fokozatú szaporítóanyag előállítás lehetősége minél több, a gyümölcstermesztők (és a fogyasztók) által keresett gyümölcsfajtánál.