Napelemeket szerelni a hajtatóházak tetejére tulajdonképpen nem tűnik jó ötletnek, mivel azok részben akadályozzák a napsugarak behatolását – írja a treehugger.com. A Kaliforniai Egyetem egyik spin-off vállalkozása kifejlesztett egy új technológiát, amelynek alkalmazásával a bíborvörösre festett üvegházakban a növények fejlődését nem befolyásolják a tetőre helyezett napelemek, sőt azok – alacsonyabb vízfelhasználás mellett – 20 százalékkal nagyobb vigorral növekednek.

Ezt az üvegházban tesztelt mintegy 20 növényfajta (többek között paradicsom, uborka, földieper, paprika, citrom) fejlődése egyértelműen bizonyította. A bíborvörösre festett tetőre az egyetem által kifejlesztett és már a kereskedelemben megvásárolható LUMO (lumineszcens) napelemeket alkalmazták, amelyek a napsugarakat a paneleken átengedve és azok színét megváltoztatva, hatékonyan képesek serkenteni a fotoszintézist.

Ezen túlmenően a LUMO napelemek minimum 20 éves élettartammal elektromos energiát is termelnek, éspedig a hagyományosan alkalmazott fotovoltaikus rendszernél 40 százalékkal jobb költséghatékonysággal. Ezek alkalmazásával egy üvegház üzemeltetési költsége 20-30 százalékkal csökkenthető. Ennek azért van különleges jelentősége, mert bár az üvegházi termeléshez a napfény nélkülözhetetlenül szükséges, annak költségtényezői között világszerte növekszik az elektromos energia részaránya (szellőztetés, hűtés-fűtés, világítás, ellenőrző műszerek működtetése).

A kísérletek irányítója, Michael Loik professzor egy tanulmányt jelentetett meg ezekről az Earth’s Future folyóiratban, és elmagyarázta, hogy a LUMO napelemekkel kombinált, új rendszerű üvegházak elterjedése nagy lépést jelenthet az „önfenntartó üvegházak” és a hajtatott zöldségtermesztés hatékonyságának javítása felé.