Japánban forgalomba került a csokis-szatmári szilvás croissant. A magyar szatmári szilvalekvárral töltött péksüteményt egyelőre a japán tulajdonú St. Marc kávéházlánc 400 üzletében lehet megvásárolni. A speciális péksütemény reklámjaira a magyar zászló is felkerült és naponta akár 230 ezer ember is találkozhat vele a forgalmas kávézókban.

A lekvárral töltött croissant Japánban igazi kuriózumnak számít, akárcsak a szatmári szilva kissé fanyar, ám annál jellegzetesebb íze. A japán sütemények általában édesek, a csoki-szilva töltelék ezek között igazi különlegesség összetett ízvilágával.

csokis-szatmári szilvás croissant

Csokis-szatmári szilvás croissant – Fotó: Agricolae/St. Marc

 

A szatmári szilvalekvár gyártásával és forgalmazásával foglalkozó Agricolae Kft. még 2019-ben vett részt a Foodex Japán élelmiszeripari kiállításon, majd a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség szervezésében népszerűsítették tovább a magyar alapanyagokból készült ételeket. Ezeknek a bemutatóknak a során választotta ki a St. Marc kávéházlánc többek között a szatmári szilvalekvárt, mely a cég zászlóshajójának számító „Choco-Cro” csokoládés croissant-nal ötvözött.

A croissant-ba sütött szilvalekváron kívül még a 315 ml-es, üveges szatmári szilvalekvárból is szállítottak a szigetországba, amit a péksüteményhez hasonlóan a St. Marc kávéház az üzleteiben szeretne árusítani. Később pedig még magyar meggybefőtt is a boltok polcaira kerülhet.

Egyelőre kérdéses, hogy mekkora lesz a termék sikere, de ha a Japánok megszeretik a szatmári szilvalekvárt, akkor a jövőben akár havi 20 tonnát is exportra is lehet számítani.