Minden hátrányával együtt a koronavírus új lehetőségeket is teremthet a mezőgazdaságban és az ahhoz kapcsolódó ágazatokban. A szállítási korlátozások az embereket arra ösztönzi, hogy minimalizálják a más országokból származó termékek fogyasztását, ami szemléletmód váltáshoz vezethet az agráriumban – írja az Agribusiness Globalthehindu.com cikkére hivatkozva.

Még nagyobb hangsúly helyeződik a koronavírus utáni világban az élelmiszerbiztonságra – fotó: Pixabay

„Az állati fehérjeforrások, például a tej, a tojás, a hús és a húskészítmények előállítása fontos szerepet játszott az élelmezésbiztonsági kihívások és a fehérje-alultápláltság kezelésében. Ezen ágazatok a koronavírus utáni időszakban is központi területek leszek és nagyon sok lehetőséget rejtenek magukban– mondta B. Sunil, az indiai Kerala Állattudományi Egyetem (KVASU) Hústechnikai Központ professzora és vezetője.

Az Indiai Ipari Szövetség (CII) szerint 2022-re az ország teljes kiskereskedelmi piacának 70 százalékát az élelmiszerpiac fogja kitenni. Ez azt jelenti, hogy hatalmas lesz az igény félkész és a kész termékekre, ezért a járvány utáni világban az élelmezésbiztonságra különösen nagy hangsúly helyeződik.

A mikro-, kis- és középvállalkozásoknak helyspecifikus, piacközpontú termelési stratégiákra van szükségük. A fenntartható mezőgazdasági termelés megfelelő piaci kapcsolatokat, jó gyakorlatokat, technológiai fejlődést és mikroöntözési rendszereket igényel – mondta Dr. T.P. Sethumadhavan, a KVASU volt igazgatója.

Szakértők szerint a COVID-19 utáni termelékenység javítása érdekében támogatni kell az agrárinnovációkat, a vállalkozói szellemet és a technológiát. Ezenkívül a precíziós gazdálkodási módszerek előkészíthetik az utat a termelési költségek és a termelékenység optimalizálására.