A most formálódó új tudományterület hétköznapi gondolkodással szinte felfoghatatlan lehetőségeket tartogat, többek között az eddig rejtett élettani folyamatok megértése, a betegségek okainak feltárása és az egészséges élelmiszerek előállítása terén.

„Az elkövetkező évtized egyik legjobban fejlődő tudományterülete kétségtelenül a kvantumbiológia lesz, holott jelen pillanatban ez a kifejezés külön még nem is szerepel a Wikipedián. Az elmúlt években azonban a korábbi kvantumfizikai és -kémiai alapokra építve olyan felfedezések és a szubatomi részecskéket vizsgálni képes műszerek láttak napvilágot, amelyek egyre inkább megerősítették ennek az új tudományterületnek a létjogosultságát" – hangsúlyozta Dr. Helyes Lajos egyetemi tanár a MATE és a QUB8 szervezet világelsőnek számító kvantumbiológiai workshopján.

Mára például egyértelművé vált, hogy bár az élet rendkívül sokszínű, minden élő szervezetben ugyanolyan kvantumjelenségek zajlanak, amelyek nélkül az élővilág fennmaradása elképzelhetetlen. Amint tehát a kutatók előtt egyre több információ tárul fel ezekről a sejtekben zajló folyamatokról és az azokat befolyásoló körülményekről, forradalmi változásokra számíthatunk a mindennapokban is.

laboratóriumi vizsgálat, kvantumbiológia, biológusnő

Az elkövetkező évtized egyik legjobban fejlődő tudományterülete kétségtelenül a kvantumbiológia lesz – fotó: MATE

A kvantumbiológiai ismeretek bővüléséhez kulcsfontosságú lehet az élsportolók szervezetének részletes vizsgálata is, hiszen a látást, az idegi vezetést, az izomösszehúzódásokat, a mozgások anyagcserefolyamatait, a fájdalmat és a tapintást mind kvantumos folyamatok sokasága befolyásolja, így ezek vizsgálatával rendkívül sok új információra tehetünk szert az emberi szervezet működéséről és teljesítőképességének határairól.

Az energia-anyag-élet körforgás pontos megértése és új diagnosztikai eszközök használata révén feltárulhatnak előttünk a betegségek kvantumszintű okai is, ami korai felismeréshez, jobb terápiás és rehabilitációs ellátásokhoz, végeredményben pedig hosszabb élettartamhoz és az emberek egészségi állapotának általános javulásához vezethet. Végső soron pedig akár azt is meg tudjuk majd fogalmazni, hogy mit is jelent pontosan az élet.

DNS, laboratórium, gumikesztyűs biológus kémcsőben kutatást végez

DNS-vizsgálat – fotó: MATE

A MATE számára azért is különösen fontos ez az új terület, mert a kvantumbiológiai ismeretek birtokában forradalmian átalakulhat a növénytermesztés, az állattenyésztés és az élelmiszeripar, ahol a mesterséges beavatkozások helyett a természet rendje által szabályozott folyamatok kerülnek majd előtérbe. A komplex matematikai, fizikai, kémiai és biológiai ismereteket igénylő kutatások népszerűsítése és előmozdítása érdekében az Egyetem Kvantumbiológia tantárgyat indít PhD-hallgatóinak.

Ez a megjelenés a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel történt együttműködés keretében jött létre.