A Bábolnai Gazdanapok nyitónapján az államtitkár „Az agrárdigitalizáció, mint a versenyképesség záloga” címmel megtartott előadásában beszélt arról is, hogy a modern technológiák olyan döntéstámogató megoldásokat kínálnak a gazdálkodóknak, amelyekkel könnyebben tudnak alkalmazkodni a változó természeti és egyéb körülményekhez. Az összegyűjtött, rendszerezett információk birtokában megalapozottabb szakmai-termelési döntéseket lehet hozni, amelyek alacsonyabb költségek mellett nagyobb versenyképességet, és jövedelmet, magasabb hozamot biztosíthatnak.

precíziós gazdálkodás

"Az összegyűjtött, rendszerezett információk birtokában megalapozottabb szakmai-termelési döntéseket lehet hozni."

Magyarország Digitális Agrár Stratégiája Európában elsőként tárja fel és számszerűsíti a modernizáció várható hatásait, a digitalizációban rejlő egyértelmű előnyöket. A stratégia célkitűzéseket fogalmaz meg, továbbá felsorolja azokat a rövid- és középtávon teljesítendő feladatokat, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a magyar mezőgazdaság továbbra is az élvonalhoz tartozzon az Európai Unióban.

Feldman Zsolt a technológiák alkalmazásának fokozatos átvételére figyelmeztetett. Véleménye szerint nem csak a gazdálkodók képzése rendkívül fontos, hanem az alkalmazottak digitális technológiai jártasságának fejlesztése is. Az államtitkár a következő évek fő kihívásait a tudásátadásban látja. Ezért indította el a minisztérium az agrárkamarával közösen a digitális Agrárakadémiát. Ez egyfajta olyan közös felület, ahol a magyar agráriumban dolgozók térítésmentesen hozzáférhetnek a szükséges tudáshoz.

A korszerű mezőgazdasági ismeretek átadását már az iskolában el kell kezdeni. Az „Okos Gazda Program” elsődleges célja a korszerű agrárgazdasággal kapcsolatos ismeretek beillesztése a mezőgazdasági szakképzés tananyagaiba – hangsúlyozta Feldman Zsolt.