A magyar agrár-felsőoktatás aktuális kérdéseinek megvitatására szervezett online konferenciát a Doktoranduszok Országos Szövetsége, a Digitális Jólét Program és a Magyar Tudomány- és Innováció-menedzsment Alapítvány.

A konferencia során szóba került az agrár-felsőoktatás globális trendjei, az átalakuló hazai agrár-felsőoktatási intézménystruktúra, nemzetközi és hazai együttműködési lehetőségek, piaci kihívások és a hazai mezőgazdaság K+F+I tevékenységének fejlesztési irányai is.

Vonzóvá kell tenni a mezőgazdasági és az élelmiszeripari pályát – fotó: Agroinform.hu/Tarnai Tamás

Többek között elhangzott, hogy az agrárdigitalizáció a következő évtized legnagyobb lehetőségét jelentheti az ágazatnak, amely a mezőgazdasági termelés hatékonyságát, jövedelmezőségét és versenyképességét is emelheti. Ugyanakkor a környezetterhelést és a termelési kockázatokat pedig csökkentheti.

Kiemelt szerepet kapott a képzési struktúra és tartalom fejlesztésének lehetőségei is. Kulcskérdés volt, hogy hogyan és mennyire tudják vonzóvá tenni a mezőgazdasági és az élelmiszeripari pályát, hogy milyen karrierlehetőségek várnak egy frissen végzett agrármérnökre, illetve, hogy mik az agrárium munkaerőpiaci elvárásai.

Prof. Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora hangsúlyozta, az agrárium még mindig a régi képét közvetíti a nagyvilág számára a „digitális arca” helyett, ami teljesen más megvilágításba helyezné a közvélemény előtt az ágazatot.

A teljes konferencia itt tekinthető meg: