A precíziós és digitális gazdálkodás térhódításával az IoT (dolgok internete) mezőgazdasági alkalmazása és az ehhez szükséges eszközök piaca az utóbbi évtizedben gyors ütemben fejlődött, és becslések szerint 2023-ig a globális piac értéke eléri a 28,65 milliárd dollárt – írja a prnewswire.com.

Az ilyen eszközök főleg a távérzékelésben, a telekommunikációban és a felhő alapú modellszámításban, illetve a növénytermesztés és állattartás munkaműveleteinek figyelemmel kísérésében, a talajerő felmérésben és folyamatos utánpótlásában, valamint a zárt térben történő mezőgazdasági termelésben nyújtanak hathatós segítséget a gazdáknak.

IOT

Gyors ütemben fejlődik az IoT mezőgazdasági alkalmazása – fotó: Shutterstock

A szóban forgó piac első számú mozgató rúgója a mezőgazdasági termelésnek az utóbbi évtizedben végbement gyökeres átalakulása és a hatékonyabb gazdálkodás iránti fokozott igény, illetve a biztonságos élelmiszerellátásra való törekvés volt, amit a jövedelmek viszonylag nagyarányú növekedése is támogatott.

Ma már világszerte számos start-up vállalkozás működik, amelyek az IoT alkalmazásához és a precíziós gazdálkodáshoz szükséges eszközöket képesek legyártani, kielégítve az azok iránti, gyors ütemben növekvő igényeket.

Az IoT technológiák – az újszerű (több oldalról történő) döntésmegalapozó rendszerek segítségével teljesen új alapokra helyezik a mezőgazdasági termelést. Az információs és kommunikációs technológiák gyors bevezetése révén a precíziós gazdálkodás 2008 óta egy új szakaszba lépett, amikor az óriási adathalmazok begyűjtése és számítógépes feldolgozása már a kisebb méretű gazdaságokban sem okoz problémát. A távérzékelő és GPS eszközök, valamint a rádiófrekvenciás azonosítási rendszerek (RFID) korábban elképzelhetetlen módon leegyszerűsítik a mezőgazdasági termelés bonyolult folyamatait, ezért egyre nagyobb mennyiségű ilyen eszközre lesz szükség.

Mentsd el a naptáradba Magyarország precíziós konferenciáját!
PREGA 2019 – Precíziós Gazdálkodási és Agrárinformatikai Konferencia és Kiállítás
Időpont: 2019. február 19-20.
PREGA SCIENCE – Precíziós Gazdálkodási Tudományos Konferencia
Időpont: 2019. február 19.