A felszólítást az Unearthed és a svájci Public Eye jelentése alapján Bascut Tuncak állította össze. A független szervezetek konkrétan bebizonyították, hogy a nagy gyártó cégek kettős mércét alkalmaznak a fejlett, illetve a szegény fejlődő országok kezelésében – írja az unearthed.greenpeace.org.

Több emberjogi szervezet is felemelte szavát a kettős mérce és a megengedhetetlen gyakorlat ellen – fotó: Shutterstock

Gyakorlatilag dollár milliárdokat zsebelnek be azzal, hogy az ilyen szereket (kötelező megsemmisítés helyett) leszállított áron rásózzák a szegényebb fejlődő országokra, amelyeknek a veszélyességét többnyire nem képesek felmérni.

Az ENSZ felmérése szerint az elmúlt évben legalább 30 afrikai és dél-amerikai fejlődő országba jutottak el betiltott és lejárt szavatosságú növényvédő szerek, amelyek a várt eredmény helyett súlyos összegekkel terhelték azok költségvetését, és többnyire károsan befolyásolták a növénytermesztési eredményeket. A szállító országok között leginkább Brazília, Svájc, Dánia, az Egyesült Királyság és Németország szerepel.

Különböző oknyomozó szervezetek azt is megállapították, hogy a világ öt legnagyobb peszticid előállítójának jövedelme mintegy 35 százalékban a különösen veszélyes szerek (HHP) értékesítéséből származik. Több emberjogi szervezet is felemelte szavát a kettős mérce és a megengedhetetlen gyakorlat ellen, amelynek megszüntetéséhez azonban megfelelő törvényi szabályozást kellene elfogadtatni.