A precíziós gazdálkodás hasznosságáról és szükségességéről sok szó esik manapság, ugyanakkor sok gazda érzi úgy, hogy még számos kérdést kell tisztázni a precíziós technológiák bevezetésével kapcsolatban. A második PREGA Start Konferenciát 2018. szeptember 20.-án rendezte meg az Agroinform.hu a II. NAK Szántóföldi Napok és Agrárgépshow – Mezőhegyes keretében azzal a céllal, hogy a gyakorlatban hasznosítható segítséget nyújtson a gazdálkodóknak elindulni a precíziós gazdálkodás útján, ismertetve a digitalizáció által nyújtott lehetőségeket és az ezzel kapcsolatos tapasztalatokat.

A konferenciát Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke nyitotta meg, aki beszédében elmondta: a következő néhány évtizedben dinamikusan fog növekedni az agrártermékek iránti kereslet, ezt pedig hatékonyabb termeléssel lehet kielégíteni, aminek fontos eszköze a precíziós gazdálkodás. Az agrárkamara egyik kiemelt feladata az információátadás, a legmodernebb tudás közvetítése a tagság felé, és az ehhez hasonló rendezvények ebben fontos részt vállalnak – mondta el Győrffy Balázs, és bejelentette azt is, hogy a NAK Szántóföldi Napokat jövő tavasszal Mezőfalván újra megrendezik.

Győrffy

Győrffy Balázs beszédében kiemelte a hatékonyságnövelés fontosságát – fotó: Agroinform.hu

Dr. Feldman Zsolt, mezőgazdaságért felelős államtitkár köszöntő beszédében kiemelte, fontos, hogy Magyarországon ne csak halljunk a mezőgazdaságban jellemző trendekről, a digitalizációról, hanem a mindennapok részévé is tegyük ezeket. Iparági jelzések alapján a következő években a globális piacon a precíziós gazdálkodáshoz kapcsolódó eszközök, alkalmazások értékesítése dinamikusan, 14-16 százalék körül fog nőni. Ez mutatja a technológia iránti növekvő keresletet. Hazánk szempontjából az a fontos, hogy élni tudjunk ezzel a technológiai fejlődéssel és ne csak a nagyok kiváltsága legyen ezek használata, hanem a kisebb gazdálkodók is a gazdasági méretükhöz mérten optimális megoldásokhoz és az üzleti, gazdasági döntéseikhez szükséges információkhoz hozzáférhessenek.

Feldman

Dr. Feldman Zsolt: "Ne csak a nagyok kiváltsága legyen a precíziós technológiák használata." – fotó: Agroinform.hu

Dr. Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója mutatta be a 2018-as PREGA – Precíziós Gazdálkodási és Agrárinformatikai Konferencia összefoglaló kiadványát a Precíziós Gazdálkodás – Megtérülés és Haszon című könyvet, és a PREGA SCIENCE 2018 Tudományos Konferencia angol nyelvű kiadványát is. Elmondta, a PREGA könyv azért értékes kiadvány, mert olyan témákkal foglalkozik, amivel a szakirodalom csak kevéssé. Aki ezt a könyvet elolvassa, az tudni fogja, mik azok a lehetőségek, amelyekkel a precíziós gazdálkodás területén számolhat.

Gyuricza

A PREGA könyv több mint konferenciakiadvány – fotó: Agroinform.hu

Dr. Milics Gábor, a Széchenyi István Egyetem docense előadásában arról beszélt, hogyan érdemes elindulni a precíziós gazdálkodásban. A legfontosabb, hogy a gazdálkodási mód bevezetésekor kis lépésekben haladjunk, először kis sikereket érjünk el. Az első lépés az adatgyűjtés, minden további fejlesztésnek ez az alapja, hogy megfelelő információval rendelkezzünk. A másik kérdés az agrárinformatika és a vállalatirányítás. Az ezzel kapcsolatos szolgáltatások kiválasztásához érdemes tájékozódni, gazdálkodókkal beszélni, hogy az egyéni tapasztalatokat át tudjuk adni egymásnak. Ezen kívül nagyon fontos, hogy megfelelő szaktanácsadót válasszunk, aki elfogulatlan segítséget tud adni.

A precíziós gazdálkodásnál a cégvezetőtől a gépkezelőig minden szinten szükség van az oktatásra és a felkészítésre. Ezenfelül a gépesítettség elkerülhetetlen, olyan gépet kell választani, amely vissza fogja hozni az árát, és nem muszáj mindig új gépbefektetésekben gondolkodni, hiszen sok példa van arra, hogy utólagosan beépített, de használható szenzorokkal elvégezhetőek azok a feladatok, amelyre egy új gép is képes.

Prega Start

Dr. Milics Gábor: "Eleinte kis lépésekkel haladjunk" – fotó: Agroinform.hu

Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid, a T-Systems Zrt. képviseletében a vidék digitalizációjáról beszélt a legnagyobb hazai infokommunikációs szolgáltató vállalat szemszögéből. Elmondta, a precíziós gazdálkodás eszközparkja egyre bővül, megjelentek olyan megoldások, mint a M2M-technológia, az 5G; az NB-IoT, illetve a mesterséges intelligencia is, ami azt jelenti, hogy bizonyos tevékenységek automatizálhatók, így sokkal pontosabban végezhetők el. A digitalizáció esetében a legjelentősebb elvárás, hogy a bizonytalansági tényezők kiküszöbölhetőek vagy legalábbis csökkenthetők legyenek a gazdálkodás során.

Szintén fontos, hogy a most még szigetszerű megoldások helyett kialakuljon egy olyan platform, ami ezeket a megoldásokat közösen, együttműködve tudja használni. A T-Systems jelenleg fejleszti digitális agrárszolgáltatásnak hívott keretrendszerét, ami tartalmazza mindazokat a szolgáltatásokat, amelyekre egy gazdálkodónak, legyen az nagy vagy kicsi, szüksége lehet.

prega

Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid beszélt a legújabb digitális technológiákról – fotó: Agroinform.hu

Az Invitech Solutions képviseletében Tarr Zoltán az IoT szenzoros megoldásokat ismertette a szarvasmarhatartásban. Az előadás egy széles szakmai együttműködésben létrejött projekten keresztül mutatta be az IoT és LoRa technológia kiépítését és alkalmazását egy tejgazdaságban. A tehenek közvetlen környezetének vizsgálata és elemzése segíthet abban, hogy célzott megoldásokkal tudjunk állataink állapotán javítani, és a nagyüzemi állattartás termelékenységét tovább emelni. Az Invitech adatgyűjtő és -elemző megoldása segítheti az állatok tartási körülményeinek pontosabb ismeretét, a megfelelő beavatkozások végrehajtását és a rendelkezésre álló információk alapján a várható környezeti változások előrejelzését.

A konferenciát kerekasztal beszélgetés zárta, ahol a résztvevők: Borsiczky István (Tomelilla Kft.), Isaszegi Norbert (Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.), Lágler Richárd (családi gazdálkodó, precíziós mezőgazdasági szakmérnök) a precíziós gazdálkodással kapcsolatos tapasztalataikat vitatták meg.

prega

A PREGA Start Konferencia a PREGA 2019 Konferencia előrendezvénye – fotó: Agroinform.hu

Borsiczky István a Tomelilla Kft. ügyvezetője elsőként a precíziós gazdálkodást bevezetni kívánó gazdálkodóknak fogalmazta meg tanácsait. Véleménye szerint a gazdálkodók megfelelő szakértői támogatásának hiánya gyakran jelentkezhet problémaként. A szakember szerint a precíziós gazdálkodás bevezetése akkor tud működni, ha az értékesített gépeknek vagy technológiának van felelőse, akihez meghibásodás esetén fordulni lehet, tehát

a kulcs a precíziós gazdálkodásban, hogy amikor a gazdálkodó megakad, legyen számára egy elérhető szakember, aki segít a továbblépésben.

Lágler Richárd, családi gazdálkodó 200 hektáron gazdálkodik Vas megyében. Előadásában a saját tapasztalatait osztotta meg a konferencia résztvevőivel, amelyet rögtön azzal kezdett, hogy meg szeretné cáfolni azokat a vélekedéseket, hogy ekkora üzemmérettel nem lehet elindulni a helyspecifikus gazdálkodás felé. Elmondta, első körben differenciált tápanyag-kijuttatást és differenciált talajjavítást valósítottak meg, a hagyományos talajmintázást pedig felváltotta egy műholdas képelemzés alapján zónalehatárolt, sűrűpontos talajmintázás. A gazdálkodó elvégzett egy precíziós gazdálkodási szakmérnöki képzést is, így saját maga készíti el a talajtérképeket és tápanyagkijuttatási terveket.

prega

A kerekasztal beszélgetés résztvevői a precíziós gazdálkodás bevezetéséhez adtak tanácsokat – fotó: Agroinform.hu

Számításai szerint a technológia bevezetéséhez szükséges befektetések nagyon gyorsan meg fognak térülni, sőt bizonyos esetekben már meg is térültek. A gazdálkodó azt tanácsolta gazdatársainak, hogy ne ruházzanak be olyan gépekbe, amelyek a későbbiekben nem lennének alkalmasak precíziós technológia alkalmazására.

Gondolkodjanak évekre előre, és tegyék meg azokat a gépberuházásokat, amelyek nagy előnyt jelentenek majd.

Isaszegi Norbert a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.-től elmondta, a tangazdaság miért nyit a precíziós gazdálkodás felé. Elmondása szeirnt, a gazdaság néhány éven belül el fogja érni azt a jövedelmezőségi szintet, amit hagyományos gazdálkodással nem lehet tovább bővíteni, ezért tervezik a precíziós technológiák bevezetését. Szerinte már a precíziós termelés felé vezető első lépések is – mint precíziós módszereken alapuló talajvizsgálat – javítani tudja a gazdálkodás hatékonyságát és csökkenteni a költségeket, hiszen a vetéstervekhez, talajműveléshez, adott esetben talajjavításhoz is információt ad. Innen lehet továbbindulni, a differenciált kijuttatás, vetés irányába, beruházni gépekbe, vagy megbízni bérszolgáltatót. Tehát aki ebbe belevág, az már az elején is hasznos, jövdelemező, de nagy fába vágja a fejszéjét – zárta előadását.

Mentsd el a naptáradba Magyarország precíziós konferenciáját!
PREGA 2019 – Precíziós Gazdálkodási és Agrárinformatikai Konferencia és Kiállítás
Időpont: 2019. február 20.
PREGA SCIENCE – Precíziós Gazdálkodási Tudományos Konferencia
Időpont: 2019. február 19.