A Magyar Precíziós Gazdálkodási Egyesület 2021-ben hozta létre a Agrárgazdaság Digitalizációjáért Díjat. A díj célja az agrárgazdaság digitalizációját oktatási, kutatási, innovációs, illetve közpolitikai területen végzett kiemelkedő munkájával támogató személyek elismerése.

Az Agrárgazdaság Digitalizációjáért Díj a PREGA Konferencia és Kiállítás, valamint a Magyar Precíziós Gazdálkodási Egyesület együttműködésében minden évben a rendezvény plenáris részének zárásaként kerül átadásra.

2024-ben a következő, a digitalizáció elterjedésében kiemelkedő eredményt elért szakemberek részesültek a díjban:

Pásztor László, az Agrártudományi Kutatóközpont Talajtani Intézet igazgatója, valamint maga az Intézet a hazai talaj téradat infrastruktúra utóbbi évtizedben történt, digitális talajtérképezésen alapuló megújításért.

Pásztor László

Pásztor László, az Agrártudományi Kutatóközpont Talajtani Intézet igazgatója átveszi a díjat – fotó: Agroinform.hu

Pásztor László DSc által igazgatóként vezetett Agrártudományi Kutatóközpont Talajtani Intézet évtizedek óta dolgozik a talajtakaróra vonatkozó korábbi felvételezések adatainak értékhozzáadott digitalizálásán, a felhasználói igényeket támogató térbeli talajinformációs rendszerek kidolgozásán. Ezen munkálatok közül kiemelkedik a teljes Kreybig archívum feldolgozása, és részleges reambulálása, illetve aktuálisan a nagyméretarányú talajtérképezések fennmaradt és elérhető adatainak utolsó órában történő megmentése. A digitalizált felvételi adatok képezik az Intézet által jelenleg végzett digitális talajtérképezési munkák talajtani pillérét.

A Talajtani Intézet nevéhez fűződik a hazai talaj téradat infrastruktúra utóbbi évtizedben történt, digitális talajtérképezésen alapuló megújítása, melynek termékei sokrétűen hasznosultak többek közt az agrárkörnyezeti programok, természeti hátrányokkal érintett területek, illetve jó termőhelyi adottságú szántóterületek lehatárolása, öntözésre alkalmas területek kijelölése, belvíz területi előfordulásának kockázati modellezése, erózió és defláció veszélyeztetettség térképezése során. Az elsődleges és másodlagos digitális talajtulajdonság térképek mindemellett egyedileg kialakított, felhasználóbarát webes környezetben bárki, így természetesen minden gazdálkodó számára ingyenesen hozzáférhetők.

precíziós díj

A díj célja az agrárgazdaság digitalizációját oktatási, kutatási, innovációs, illetve közpolitikai területen végzett kiemelkedő munkájával támogató személyek elismerése – fotó: Agroinform.hu

Díjat kapott Kovács Bálint Győző, a AGER-AGRI 2021 Kft. tulajdonosa, az új technológiák kipróbálásában és bevezetésében, valamint a digitális technológiák bemutatásában végzett innovációs tevékenységéért.

Kovács Bálint Győző az AGER-AGRI 2021 Kft. tulajdonosaként a Zsámbéki medencében 600 hektár szántón gazdálkodik családjával, ahol többségében a főbb szántóföldi növényeket termesztik: őszi búza, kukorica és napraforgó. A precíziós gazdálkodásban rejlő lehetőségeket már a 2000-es évek elején felismerte. Gazdaságukba 2002-ben Európában elsőként került az a New Holland kombájn, mely hozamtérkép készítéséhez szükséges adatokat gyűjtötte. 2005-óta a New Holland erőgépek automata kormányzással vannak felszerelve. Elkötelezettségét az IKR Agrár Kft. majd az AGROTEC Magyarország Kft. iránt az is mutatja, hogy ő a New Holland első magyarországi nagykövete. Első körben csatlakozott a Digitális Agrárakadémia bemutató gazdaságai közé. A „Mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatása" című pályázat segítségével még közelebb került a precíziós mezőgazdasági termesztés hatékony működtetéséhez.

Az Egyesület Agrárgazdaság Digitalizációjáért Díjat adományozott Hadászi Lászlónak a KITE Zrt. innovációs főigazgatójának, a cég teljes kutatási, fejlesztési, szaktanácsadási tevékenységének irányításáért, valamint a Precíziós Gazdálkodási Rendszer kidolgozásáért.

Hadászi László

Hadászi László KITE Zrt. innovációs főigazgatója a díjjal – fotó: Agroinform.hu

Hadászi László 2013 óta vezeti a Nádudvar központú KITE Zrt. precíziós gazdálkodással kapcsolatos innovációs munkáját, amelynek eredménye a precíziós gazdálkodás alapjainak bevezetése Magyarországon, a hazai sávos talajművelési technológia kidolgozása, bevezetése, a KITE Zrt. növényvédelmi előrejelzési tanácsadásának kialakítása, a korszerű repcetermesztés technológiája, a herbicid toleráns napraforgó technológia kidolgozása és a hozzá tartozó szaktanácsadás. Kiemelt feladata 2019 óta a cég teljes kutatási, fejlesztési és szaktanácsadási tevékenységének irányítása, a Precíziós Gazdálkodási Rendszer (www.pgr.hu) kidolgozása, szaktanácsolása, digitalizált környezetben történő elérésének kifejlesztése.

Gratulálunk a díjazottaknak.