A magyar gazdálkodók egyre nyitottabbak a technológiai fejlesztésekre és a korszerű technikai eszközök alkalmazására. 2021 első három negyedévében az egyéni gazdaságok és a társas vállalkozások 160 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket és eszközöket a géppark megújítására, ami 16 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi eladásokat – írja statisztikai jelentésében az Agrárközgazdasági Intézet (AKI).

A 2021-es III. negyedéves eladások messze meghaladják az elmúlt 10 év ugyanezen időszakában értékesített mezőgazdasági gépek értékét.

A végfelhasználóknak történő mezőgazdaságigép és eszközértékesítések 71 százalékát a vizsgált időszakban 10 cég bonyolította le, míg a három legnagyobb vállalkozás az összes magyarországi mezőgépeladás 55 százalékát adta.

Mezőgazdasági gépeladások 2021-ben

A teljes értékesítésen belül a traktorok 34, a gabonakombájnok 14 százalékot képviseltek – Fotó: pxfuel.com

Az AKI jelentés kiemeli, hogy a mezőgazdasági gép- és alkatrész-kereskedelem idei tapasztalatai alapján a korábbi évek dinamikus növekedése idén is kitart, amiben fontos szerepet játszanak a pályázati lehetőségek. A termelők és az agrárvállalkozások a tervezett beruházásaikhoz a pályázati lehetőségek mellett kedvező hitel- és lízingfinanszírozási lehetőségekkel is élhetnek, de növelik a beruházási kedvet a magas terményárak is.

Árnyalhatja viszont a jövőképet a forint gyengülése, az alapanyagok és alkatrészek árának jelentős növekedése – teszik hozzá.


A géppiacon belül az erőgépek a meghatározók, 62 százalékos részesedéssel, ugyanakkor a munkagépek és egyéb gépek forgalmazása 38 százalékát tették ki. A teljes értékesítésen belül a traktorok 34, a gabonakombájnok 14 százalékot képviseltek.

Idén eddig a gazdálkodók 2166 új kerekes traktor vásároltak 52,3 milliárd forint értékben. Ebből legnagyobb részarányt, összesen 627 db-ot tett ki az 50–100 LE-s könnyű univerzális kategória.

Alkatrészekre az egyéni gazdaságok és a társas vállalkozások több mint 54 milliárd forintot fordítottak idén, ami 16 százalékos növekedés az előző évhez képest.