A Trimble bejelentette, hogy végleges megállapodást írt alá a magántulajdonban lévő Bilberry francia technológiai vállalat felvásárlásáról, amely a fenntartható gazdálkodáshoz szükséges szelektív permetezési rendszerekre specializálódott. A tranzakciót várhatóan 2022 negyedik negyedévében zárják le, bizonyos zárási feltételek és a hatósági jóváhagyás függvényében. A pénzügyi feltételeket nem hozták nyilvánosságra.

A gazdálkodók számos kihívással szembesülnek, többek között a növekvő termelési költségekkel, a gyomnövények gyomirtó szerekkel szembeni növekvő rezisztenciájával és a fenntarthatóbb gazdálkodási gyakorlatokat ösztönző bővülő szabályozásokkal. Ezek a szabályozások a talaj helyreállításának, a talaj termékenységének és a tápanyag-gazdálkodásnak a javítását, valamint a vegyszerek használatának csökkentését célozzák meg, főleg azokét, amelyek kockázatot jelentenek az egészségre és/vagy a környezetre. A szelektív permetezési megoldások ideálisak arra, hogy segítsenek a gazdálkodóknak ezen kihívások megoldásában.

A Bilberry úttörő szerepet játszik a mesterséges intelligencia (AI) technológiai alkalmazásában, amely valós időben azonosítja a gyomfajok széles skáláját a legkülönfélébb terménytípusok esetében.

A rendszer lehetővé teszi a permetezőgépek utólagos felszerelését az úgynevezett foltpermetezési technológiával, hogy a teljes növényállomány vagy a csupasz talaj permetezése helyett csak a gyomnövényekre (zöld-zöld) célzottan juttassanak ki gyomirtó szert. A rendszer azt is lehetővé teszi a gazdálkodók számára, hogy a gyomnövénysűrűség térképén megjelenítsék a termesztett növényeket, így nyomon követhetik a problémás területek alakulását.

A Bilberry volt az egyik első vállalat, amely ezt a technológiát a piacra bevezette, és esettanulmányok kimutatták, hogy a rendszer több mint 80 százalékkal csökkentheti a gyomirtó szerek mennyiségi használatát, miközben védi a környezetet, és jelentősen csökkenti a gazdálkodók inputköltségeit.

A Trimble a teljes mezőgazdasági ellátási láncban kínál technológiai megoldásokat – az útmutatástól és az adatkezeléstől a kijuttatás ellenőrzéséig és a betakarításig. Növényvédelmi portfóliójának részeként a Trimble WeedSeeker-rendszerét széles körben alkalmazzák. A rendszer képes azonosítani a növényeket a csupasz talajon (zöld-barna), és csak a növény talajból való kelése előtt használható.

A Bilberry mesterséges intelligencia technológiájával és kiterjedt, világméretű gyomnövény-adatbázisával kiegészülve a Trimble növényvédelmi portfóliója is bővül a növények közötti különbségek (zöld a zöldön) felismerésére szolgáló szelektív permetezéssel, és a permetezési szezon során, valamint a növények kelése előtt is használható.

A Trimble és a Bilberry technológiájának és tapasztalatának egyesítése új és innovatív szelektív permetezési megoldások kifejlesztését teszi lehetővé világszerte a gazdálkodók számára, akik gyakran küzdenek a különböző márkájú mezőgazdasági berendezések különböző hardver- és szoftvertermékeinek integrálásával és használatával.

A Bilberry tervezett felvásárlása a Trimble növényvédelmi portfólióját bővíti a zöld-zöld szelektív permetezési képességekkel, és támogatja az autonóm megoldások fejlesztését. A Bilberry megoldása márkafüggetlen és a permetezőgép-gyártók széles körével kompatibilis, ami ideális a vegyes flottaüzemek számára. Ez a képesség a Trimble meglévő kompetenciáival együtt lehetővé teszi, hogy bővítsék piaci szerepüket a precíziós mezőgazdasági megoldások növekvő piacán, amelyek csökkenthetik az inputköltségeket, növelik a hatékonyságot és elősegítik a fenntarthatóságot a mezőgazdaságban.

Mivel a szelektív permetezési technológia iránti kereslet egyre nő a gazdák részéről, így ki tudják használni a Trimble globális értékesítési csatornája nyújtotta kapcsolatokat. A technológia lehetőséget nyújt a gazdálkodóknak arra, hogy még nagyobb hatékonyságot érjenek el a már meglévő vagy új beszerzésű gépeikkel, innovatív permetezési megoldásokkal, amelyek pozitív hatást gyakorolnak a környezetre.

Forrás: www.globalagtechinitiative.com