Meggykonferenciával kezdődött a 10. Keceli Meggyfesztivál

A keceli meggykonferencia mára a szakma emblematikus rendezvénye lett. Bár témáit tekintve szerteágazó, a termelők az ágazat hírei közül mégis rendre az árprognosztizálókat várják leginkább. Idén sem volt ez másként, bár tudható, hogy a meggyfelvásárlási ár tekintetében minden előzetes hír pusztán becslésből származhat, és a kínálatot nagyban befolyásolja a valóság megjelenése, ahogy Juhos Csaba, a fesztivál főszervezője, a Fresh Fruit Tész elnöke fogalmazott előadása során.

Juhos hozzátette: ő sem szeret jóslásba bocsátkozni. A piac egy héttel a szezon kezdete előtt sem látja még tisztán a kínálatot, az ültetvények és a rajtuk lévő meggy mennyisége is csak becsült, így spekuláció minden előrejelzés. Illetve ilyen spekuláció az is, hogy ha idén kevés meggy termett, nem lesz elég a következő szezonig, tehát felmegy a késztermékek ára, vagyis megérheti többet adni a nyersanyagért.

Juhos Csaba

Juhos Csaba: A piac egy héttel a szezon kezdete előtt sem látja még tisztán a kínálatot, az ültetvények és a rajtuk lévő meggy mennyisége is csak becsült, így spekuláció minden előrejelzés.

A friss meggy aktuális piaci helyzetének megfelelő értelmezéséhez Juhos Csaba visszakanyarodott az előző évek tapasztalataihoz. Emlékeztetett a 2017-es év fagykárra, ami tizedelte a termést és magas árakat hozott. Majd utalt a 2018-as extra meggymennyiségre és az akkori alacsony árakra.

– Idén e korábbi két év közötti termékmennyiséggel számolhatunk. A kérdés már csak az, hogy mi sül ki ebből, hisz a kereslet függ a készletektől és a piactól is, ahogyan a kínálatot is több tényező befolyásolja – mondta a Fresh Fruit-elnök.

Őt követően Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet alelnöke az európai meggyhelyzetről beszámolva megerősítette, hogy a konzerviparban érdemi, felhalmozódott eladatlan készletek nincsenek, de kiszállításra várók még jelentős mennyiségben vannak a raktárakban. A fagyasztott meggykészleteink értékesítésében pedig 1-2 hónapos (10-20 százaléknyi) csúszás van.

– A várhatóan legalább 30-40%-kal alacsonyabb (kb. 60 ezer tonna), összességében közepes szintű európai és hazai termés, valamint a feldolgozóipari készletek okán látható, hogy

idén egy viszonylag kiegyensúlyozott piacra lehet számítani,

sem túlkínálat nem lesz a termés oldaláról, sem a keresletben nincsenek különösebb gátak a felhalmozódott készletek oldaláról. Az árakat megsaccolni azonban évről évre merész kísérlet, hisz a jövő egy mozgó célpont – tette hozzá Apáti. Aki a vele szemben ülő kíváncsi és számon kérő tekinteteket látva végül azt mondta:

a FruitVeB szerint nettó 160 forint felett várható a meggy induló ára, ami 170-190 forintra is rúghat,

például ha az időjárás összetolja az érést. Az árkalkuláció ugyan még a kávészünetet is tematizálta, azt követően viszont az ültetvények gondozására és a szakmai konzultációk, a tanácsadás fontosságára terelődött a hangsúly.

Sallai-Harcsa Marietta mezőgazdasági szaktanácsadó, növényorvos a keceli ültetvények példáján keresztül mutatta be, hogyan szeretnék felépíteni azt a szaktanácsadási rendszert, melyet az Agrárközponttal és a keceli Fresh Fruit TÉSZ-szel közösen hoztak létre néhány hónapja.

Südi István, a Profi Seeds Kft. képviseletében arról beszélt, hogyan javítsuk a zöldség, gyümölcs, dísz- és egyéb haszonnövények termesztési háttérfeltételeit polyamintartalmú biostimulátorokkal.

A keceli konferencián már-már hagyomány, hogy a szakmai tanácsok mellett a marketing fontosságáról és szerepéről is előadást tart valaki. Idén Vargáné Topor Erika kertészmérnök, marketing-, PR-tanácsadónak jutott ez a szerep, aki növénytermesztőként és feldolgozóként hiteles szereplője lett a találkozónak. Előadásában gondolkodásmód-váltásra hívta fel a gazdák figyelmét, a kesergés helyett a zöldség- és gyümölcsfeldolgozásra helyezve a hangsúlyt, rávilágítva arra, hogy a jövő az új piaci szegmenseké, a kreativitásé és a betárolhatóságé – és az ezáltal létrejövő nagyobb árrésé.

Topor Erika egyébként férjével, Varga Szabolccsal néhány éve költözött a fővárosból a Kiskőrös közeli Tabdira, ahol példaértékű tevékenységet végeznek nap mint nap, erőt adva a vidéken újrakezdőknek. 2015-ben alapított Gourmet & Delicious Manufaktúrájuk desszerttészta-készítéssel indult, mára azonban kibővült, és a Tabdin megtermelt zöldségeikből és gyümölcseikből készülő szószok és mártások lelőhelye lett.

A szakmai konferencia ültetvénylátogatással zárult, majd pénteken délután ötkor, aki akart, szó szerint nekifuthatott a kétnapos szórakozásnak. A pénteki futás és a szombati bringatúra a sportkedvelőket csábította Kecel központjába, a zenei csemegék pedig – mint a Turnaround-koncert, a Takáts Tamás BluesBand, a Szürke Verebek zenekar fellépése, a Nincs ott semmi együttes, a Jóvilágvan és a Volvox zenekar – a táncolni, bulizni vágyókat.

bringatúra

A szombati bringatúra a sportkedvelőket csábította Kecel központjába.

A fesztivál egy évtizedes múltja sem maradt szó nélkül. Pénteken este tűztáncosok köszöntötték a nagyérdeműt. Utóbbiak a zenei élmények mellé édes élményként meggytortát is kaptak.

kép

Pénteken este tűztáncosok köszöntötték a közönséget.

***További információk a fesztiválról a www.facebook.com/kecelimeggyfesztival oldalon találhatók.

A Fresh Fruit TÉSZ Szövetkezetről és a Meggyfesztiválról:

A keceli FRESH FRUIT TÉSZ Szövetkezet 2002-ben alakult. Jelenlegi taglétszáma több mint 400 fő, többségében dél-alföldi termelő. A tagok ültetvényeinek mérete meghaladja az 1600 hektárt, melyen többségében gyümölcsöt termelnek. Az értékesítésen kívül a szövetkezet a tagjai számára szaktanácsadást végez, és különböző képzéseket tart. Elsősorban exportra dolgozik, partnerei az EU jelentős nagykereskedői, feldolgozói és áruházláncai. A szövetkezet 2003-ban előzetes, 2008-ban végleges TÉSZ elismerést kapott. Legfontosabb termékei a meggy, a szilva, az alma és a bodza, a zöldségek közül pedig a paprika és néhány káposztaféle. Az évente forgalmazott árumennyiség 8 ezer tonna körül alakul.

A kiskőrösi kistérség legnagyobb gyümölcsfelvásárló szövetkezete megalakulása óta fontosnak tartja a helyi ügyek támogatását, a társadalmi szerepvállalást. Ennek nyomán született meg a Keceli Meggyfesztivál ötlete is, melyet tíz éve (2010 óta) rendeznek meg Kecel szívében. A fesztivál küldetése többrétű. A szövetkezet szeretné, ha erről az értékes antioxidánsokban dús mélybordó gyümölcsről, a meggyről jobb kép alakulna ki az emberek szemében. Emellett kiemelten fontos szempont az is, hogy fesztiváljukkal újra és újra megköszönjék a termelőkkel 17 éve tartó eredményes együttműködést. Mindezt úgy, hogy olyan, a magas kultúra részeként számon tartott, igényes zenei kiválóságokkal, szakmai és szórakoztató programokkal töltik meg június második hétvégéjét, mely minden szempontból valódi értéket teremt és maradandó élményt nyújt. Az idei év fesztiválszervezésében a TÉSZ-ÉSZ és a Fruitmarketing Kft. is közreműködik.

plakát