Rövid időn belül második szakmai konferenciáját tartotta meg az UPL Hungary Kft., ám ezúttal a megváltozott körülményekhez alkalmazkodva a virtuális térben került sor az előadásokra. A résztvevőket a vállalat ügyvezetője, Piyush Kumar köszöntötte és az Arysta LifeScience felvásárlása utáni első közös évet összegezte. Elmondása szerint ez az időszak főleg az integrációról szólt, számos kihívást tartogatott, de rendkívül izagalmasnak bizonyult.

Véglesi János kereskedelmi vezető már az előkészületekkel kapcsolatban elmondta, az elsődleges cél a főbb termékcsoportok kihangsúlyozása mellett az volt, hogy a közvetlenül előttük álló teendőkre koncentráljanak. Az előadások felvezetéseként a készítményeikkel kapcsolatos főbb trendeket ismertette a szakember, majd átadta a szót kollégáinak.

Piyush Kumar ügyvezető és Véglesi János kereskedelmi vezető

Piyush Kumar ügyvezető és Véglesi János kereskedelmi vezető az első UPL Hungary Webinar konferencián.

A modern, okszerű csávázás szempontjai címmel tartott előadást Vados Csaba termékfelelős. A szakember elmondta,

a természeti környezet védelme ma prioritás lett, ezért mindenképpen olyan megoldásokat kell keresniük, amelyek a legkisebb környezetterhelést okozzák.

A hatóanyagokból a lehető legkevesebbet kell használni és ennek a kevés mennyiségnek is csak addig szabad a hatóhelyen lennie, ameddig a célszervezet, tehát a károsító is ott van, hiszen ezután a hatóanyag a környezet szempontjából szennyezőanyaggá válik. Csávázószereink, a Rancona 15 ME és Rancona iMix hatóanyagai a legkedvezőbb környezeti besorolásúak. Modern, egyedi formulációjuk segítségével az eddiginél kevésbé terhelik az ember és a környezet egészségét – tette hozzá Vados Csaba.

A különböző hatóanyag-kivonások során az egyes, korábban is jelenlévő talajlakó kártevők elszaporodtak, ezért a megváltozott körülményekhez új startégia kell – hangsúlyozta Vados Csaba. A csócsároló, de különösen a drótféreg kártétele egyre súlyosbodó probléma. A 3-5 éves fejlődésmenetű a kártevőből egyszerre több faj is jelen lehet, többféle fejlődési szakaszban a talajban. Ez megnehezíti a védekezést és arra figyelmeztet, hogy a drótféreg állandó jelenléte egyre nagyobb károkat okoz majd – hangzott el az előadáson.

Az UPL Hungary Kft. 2019-től, az Arysta LifeScience felvásárlása óta van jelen Magyarországon – fotó: Shutterstock

Rugalmas desszikáló és ragasztásos megoldások című előadásában Valovics Attila fejlesztőmérnök a betakarítás előtt alkalmazott készítményeik jelenéről és jövőjéről beszélt. Mint elmondta, a három desszikáló hatóanyaguk közül a glifozát ugyan gyakran támadott hatóanyag, azonban még néhány évig haladékot kapott az EU-ban. A diquat-dibromid engedélyét 2019-ben nem újították meg, de a SOLARIS szükséghelyzeti engedélyt kapott Magyarországon, a bromoxinil engedélyét pedig az Európai Bizottság nem hosszabbítja meg. A ragasztó hatóanyagok közül a karboxilátot EU-s visszavonás nem fenyegeti. Ezek után a szakember részletesen bemutatta az ezekre a hatóanyagokra épülő készítményeiket: mit tudnak, mikor és hogyan kell őket alkalmazni.

Visi Zoltán, területi képviselő a termésnövelésről beszélt, melynek kapcsán elmondta, az UPL kínálatában két fő irány van: a műtrágyák és a biostimulátorok. Míg a műtrágyákkal tápelemeket juttatnak ki a gazdálkodók, a biostmulátorok alkalmazása a tápelemek felvételében és hasznosításában segítik a növényeket. A biostimulátorokon belül a két fő termékük, a ZEAL és az ATONIK tulajdonságait ismertette, majd szántóföldi példákon keresztül mutatta be a 2019-es kísérletek eredményeit.

ProNutiva program: integrált módon a repcében is – fotó: Shutterstock

A szakmai előadások zárásaként Nádudvari Éva, a UPL Hungary marketingvezetője a ProNutiva program tapasztalatait osztotta meg az érdeklődőkkel. A ProNutiva egy őszi káposztarepcére kidolgozott

exkluzív integrált termesztéstechnológiai program, amely ötvözi a biológiai megoldásokat és a hagyományos növényvédelmet a maximális terméspotenciál kiaknázása érdekében

– ismertette. Mint elmondta, az új ötletek, megoldások nagyon fontosak a cég számára, ezért a program fő célja a növényvédelmi ajánlatok megújítása, az innováció ösztönzése. Előadásának második részében felvázolta, hogy milyen tényezők, milyen mértékű kárt okozhatnak a repce termesztése során és ehhez hogyan igazították a ProNutiva technológiát. Végül a ProNutiva program keretében végzett négy kísérlet eredményeit osztotta meg a közönséggel.

A teljes konferencia megtekinthető az alábbi videón: