Sanyargatott főemlősök

A Walmart a legújabb kiskereskedelmi lánc, ami leállította a Chaokoh kókusztej értékesítését, követve Costco-t, a Targetet, a Kroger-t és más amerikai kiskereskedelmi óriásokat, akik a terméket rabszolgasorba kényszerített majmok munkájával állítják elő - mondták el a People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) tisztviselői az Axiosnak. Az amerikai nagyvállalat nyilatkozata szerint:

"A kókuszkereskedelem a szociálisan fejlett közösségben élő majmokat láncra vert kókuszdiószedő gépként használja, megfosztva őket minden lehetőségtől, hogy egyenek, játsszanak vagy a családjukkal töltsék az idejüket."

- mondta Tracy Reiman, a PETA ügyvezető alelnöke közleményében. A PETA szerint a támogatóik több mint 86 000 e-mailt küldtek a Walmartnak, amelyben arra kérték, hogy hagyjon fel a Chaokoh termékek értékesítésével. A szervezet már 2019 óta szorgalmazta az érintett kókusztej levételét a polcokról, amikor az ázsiai nyomozóik nyolc farmot látogattak meg Thaiföldön, és megállapították, hogy a majmokat kókuszdió szedésére kényszerítették, valamint "bántalmazták és kizsákmányolták őket", az állatokat láncra kötve és kis ketrecekbe zárva.

A PETA ázsiai nyomozói nyolc farmot látogattak meg Thaiföldön, és megállapították, hogy a majmokat kókuszdió szedésére kényszerítették, valamint "bántalmazták és kizsákmányolták őket", az állatokat láncra kötve és kis ketrecekbe zárva. Forrás: Peta

"Miután a PETA feltárta a kókuszfarmokon folyó kegyetlenkedéseket, a kiskereskedők javarészt elhagyták a Chaokoh-t"

- mondta Reiman. Az Axios megpróbálta megszólaltatni a másik oldalt is, de a Chaokoh kókusztej thaiföldi gyártója, a Theppadungporn Coconut Co. Ltd, nem válaszolt a megkeresésre. A vállalat honlapján található egy összefoglaló a Bureau Veritas Certification (Thailand) Ltd. 2020-as jelentéséről, melyet a "Majommentes kókuszdió átvilágítási értékelés" névre hallgat. A jelentés megjegyzi, hogy 2020 szeptemberében 817 gazdaságból 64-et választottak ki véletlenszerűen az értékeléshez, és nem bukkantak majmok alkalmazására a kókuszdió betakarításának során. A PETA ugyanakkor azt állítja, hogy egy másik vizsgálat bebizonyította, hogy az audit "félrevezető volt és nem megfelelően folytatták le", és ennek eredményeképpen a vállalatoknak és a fogyasztóknak hazudtak a majmok használatáról.

A Walgreens, a Food Lion, a Giant Food és a Stop & Shop voltak egyébként az első amerikai kiskereskedők, akik a PETA vizsgálata után nem forgalmaznak többet Chaokoh termékeket. A Costco és a Wegmans 2020 őszén, a Target és a Kroger pedig 2021-ben vonták ki a termékeket. Összesen 45 000 cég szakította meg kapcsolatát a Chaokoh kókusztejjel a PETA közlésének értelmében. A szervezet hozzátette, továbbra is szorgalmazzák, hogy további kiskereskedők is vegyék le a Chaokoh kókusztejet a polcaikról.

(Forrás: Axios)