Az agrárkamara a hvg megkeresésére közölte, a most kiküldött egyenlegközlő célja a (korábbi) tartozások ismertetése, ezzel összefüggésben új tagdíj megállapítására nem került sor. 2020-ban már a NAK készítette el a tagok díjbevallását, így október elsejétől az elkészült bevallásokat a kamara elektronikus ügyintézési felületén meg lehetett tekinteni.

Most tudták meg, hogy tagjai  az agrárkamarának és tartoznásuk is van.

A mezőgazdasággal vagy élelmiszeriparral kapcsolatos tevékenységi körrel rendelkező vállalkozóknak kötelező a kamarai tagság  – fotó: MTI/Komka Péter

Az agrárkamarai tagság bizonyos vállalkozói tevékenységekkel kötelező, attól függetlenül, hogy az érintett vállalkozó beregisztrál-e a kamarához vagy sem. Ha a NAK valamilyen külső, közhiteles forrásból úgy értesül, hogy egy vállalkozó vagy vállalkozás a tagja kellene, hogy legyen, de nem az, akkor automatikusan felveszi a tagjai közé és kiírja a tagdíjakat. A NAK külön értesítést küld arról, ha valakit felvesznek a tagjegyzékbe, így történhet meg, hogy valaki egyszer csak megtudja, tagja a kamarának.

Azoknak, akiket újdonságként ért, hogy tartoznak a kamarának, nem sok idejük volt befizetni az elmaradásokat. Az egyenlegközlő leveleket januárban postázták, a megállapított tartozásokat alapesetben február 15-ig kellett rendezni. Aki nem értett egyet a megállapított tagdíjjal vagy valamilyen kedvezményt akart igénybe venni, az október 31-ig kérhetett felülvizsgálatot 20 százalék pótlék megfizetése ellenében.

A február 28-ig kiegyenlítetlen tagdíjtartozásokra 5 százalék késedelmi pótlék is hozzáadódik, ráadásul a tagdíj köztartozásnak minősül, amit a NAV hajt be, 10 ezer forint behajtási pótlékkal megfejelve.