Kedden

Az összefüggő felhőzet mindenütt felszakad, majd erőteljessé válik a gomolyfelhő-képződés, emellett azonban hosszabb-rövidebb időre mindenütt kisüt a nap. A késő délelőtti óráktól egyre többfelé alakul ki zápor, zivatar, amire szinte mindenütt megvan az esély. Az esti órákra a gomolyfelhők összesnek, ezzel együtt a csapadékhullás is megszűnik. Az északi, északnyugati szél helyenként megélénkülhet, zivatarok környezetében átmeneti szélerősödés előfordulhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 13 és 17 fok között várható – írja az OMSZ agrometeorologiai előrejelzése.

talajhőmérséklet

5 cm-en mért talajhőmérséklet 2021. április 18-án (Celsius fok)

A folytatásban

A hét első felében megmarad időjárásunk csapadékos jellege. Bár keddtől több napsütésre számíthatunk, de az erőteljes nappali gomolyfelhő képződés mellett főként nyugaton és északon alakulnak ki többfelé záporok, zivatarok. Szerdán átmenetileg csökken a csapadékhajlam, és csak elszórtan, nagyobb eséllyel keleten várhatók záporok, zivatarok. Csütörtökön nyugat felől hidegfront érkezik, így ismét országos csapadékra, esőre, záporokra, zivatarokra van kilátás.

Kedden és szerdán csak helyenként kell élénk széllökésekre számítani, illetve zivatarok környezetében erősödik meg a szél, csütörtökön és pénteken azonban nagy területen várható erős légmozgás. A hőmérséklet a hét első felében a hajnali órákban is kevéssel fagypont fölött alakul, napközben pedig kedden 15 fok körüli értékekre emelkedik, és csütörtökig további 2-3 fokos melegedésre lehet számítani.

Péntektől a hét további részében csak kevés helyen alakulnak ki záporok, ugyanakkor a hidegfront ismét megtöri a melegedést, és visszatérnek a hajnali fagyok. Éjszakánként főként északkeleten és a fagyzugos tájakon -3 - -4 fokig is lehűlhet a levegő. Az 5 cm-en mért talajhőmérséklet napi átlagértéke csütörtökre az ország nagy részén már meghaladja a 10 fokot, a hét második felében azonban ismét csökkenni kezd.

Aktuális időjárás-előrejelzésünket 24 órás, 5 és 30 napos, valamint település szerinti bontásban, a permetezésre vonatkozó információkkal együtt megtalálja az Agroinform.hu Időjárás rovatában!

Az időjárás rovat főtámogatója a Kaposflex Kft., támogatója az Agrováció Kft.

Indexkép: Bagosi Sándor