Az Agrovirtus – digitális agrármenedzsment verseny és programsorozat sajtótájékoztató keretében nyitotta meg 2021-2022-es tanévét, amelyen az egyetemista hallgatók mellett a mezőgazdasági ágazatokat kiszolgáló vállalati szereplők is részt vettek.

A rendezvényt Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem stratégiai fejlesztési rektorhelyettese nyitotta meg, aki szerint az Agrovitrus egyetemi agrárverseny megelőzte a korát és, hogy a napjainkra kritikussá vált munkaerőhiány ébresztette rá a vállalkozásokat arra, hogy milyen fontos a szakembereiket már az egyetemi évek alatt gyakornokból döntéshozó vezetővé formálniuk.

"Az Agrovirtus verseny olyan tartós kapcsolati hálót hoz létre, amely a hallgatókat majd a vállalkozói életben is segítheti. Az egyetemi agrárverseny a feladatok során olyan szituációk és döntések elé állítja a diákokat, amelyek a leginkább hasonlítanak a vállalkozói kihívásokra" – mondta el Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid.

Agrovirtus online agrárverseny

A képre kattintva megnyílik a verseny weboldala – fotó: Agrovirtus

A Holder Alapkezelő Zrt., az Agrovirtus fő támogatója részéről Kerezsi Miklós megnyitó beszédében kiemelte:

"A közeljövőben legalább 10.000 milliárd forint kerül elköltésre az agráriumon belül, amely következtében eddig soha nem látott fejlesztési hullámot várhatunk. Mindezekkel párhuzamosan sokat hallhatunk arról, hogy az agráriumon belül mely ágazatok és szektorok mekkora mértékű támogatásokra számíthatnak mindezekből, azonban arról kevés szó esik, hogy a beruházások döntéseiben ki fog segítséget nyújtani, hogy ezek a pénzek hosszútávon jövedelmező megoldásokat szolgáljanak majd, valamint a projekteket kik fogják professzionálisan menedzselni.

Ha a támogatási összegek mögött nem állnak majd felkészült döntéshozó szakemberek, akkor tarthatunk a legrosszabbtól: kidobott pénz válhat az értékes forrásokból.

Mindezek tükrében vállalkozóként is kijelenthetem, hogy nagyon örülök az Agrovirtus – az év agrárversenye megmérettetésnek, valamint az erre épülő LeadersLab vezetőképző programnak, és fontosnak tartom a program támogatását, hiszen mindig törekedni kell a tömegképzésben résztvevő potenciális vezetőképzésre, amelyet ez a programsorozat szolgál. Az itt végző fiatalok is komoly pozíciókra számíthatnak és bízunk benne, hogy nem lesznek problémáik az elhelyezkedéssel.

Célunk beazonosítani a tehetséges, szupermotivált potenciális vezetőket és elkezdeni egy folyamatosan változó, finomhangolt képzési rendszert működtetni. A képzések során foglalkozni kívánunk többek között kommunikációval, szintetizáló képesség- és döntéskészség fejlesztésével, de azzal is, hogy miképpen kooperáljon és motiváljon egy vezető különböző szinteket a beosztottak között"

Maróti Miklós, az AgroVIR Kft. ügyvezetője beszédében elmondta, hogy az Agrovirtus rendezvény a korábban elhangzott célkitűzések mellett azzal a fontos szándékkal indul útjára idén is, hogy az agrárvállalkozók találkozhassanak és beszélgethessenek a fiatal, tehetséges, motivált, potenciális vezetőkkel, akikből az ismeretség után munkavállaló, kolléga válhat.

Maróti Miklós, az AgroVIR Kft. ügyvezetője

Maróti Miklós, az AgroVIR Kft. ügyvezetője beszédet tart – fotó: Agrovirtus

"Az Agrovirtus verseny meghirdetésekor már első alkalommal is nagyon magasra tettük a mércét – mondta el Maróti Miklós – ahhoz, hogy valaki a döntőbe kerülhessen, feltétel volt, hogy közgazdasági gondolkodása legyen, értsen a soft skill képességek kiaknázásához és kicsit értsen a növényvédelemhez, agrotechnológiához és a javára tudja fordítani az agrár-szoftverek használatát.

Az Agrovirtus kezdeményezés azért lett sikeres, mert az agrárhallgatók felismerték ezeknek a hasznát és elkezdtek tudatosan készülni a versenyre – és az egyetemek is komolyan beszálltak a felkészítő munkába. Ez volt a célunk" – szögezte le Maróti Miklós.

állófogadás, fiatalok

Állófogadás – fotó: Agrovirtus

agrárhallgató fiatalok

Az Agrovirtus azért lett sikeres, mert az agrárhallgatók felismerték a lehetőségeket és tudatosan készültek a versenyre – fotó: Agrovirtus

Barta Dénes, az Agrovirtus programsorozat koordinátora az Agroinform.hu kérdésére ismertette a 2021-2022-es Agrovirtus programot, amely lekövetve az egyetemi tanév rendjét az alábbi elemekből áll:

• Agrovirtus digitális esettanulmány verseny: a 3-4 fős hallgatói csapatok az AgroVIR vállalatirányítási rendszerben elérhető valós vállalati / termelői adatokra támaszkodva dolgoznak ki megoldásokat termeléstechnológiai és menedzsment jellegű kihívásokra

• A verseny 10 legjobb csapata kerül be az Agrovirtus Akadémiára, ahol a szervezők neves vállalatok vezetőivel, trénerekkel, ágazatai szakértőkkel több napon keresztül fejlesztik a hallgatók szakmai és vezetői kompetenciáit,

az öt legjobb csapat kerül az Agrovirtus döntőjébe, ahol egymillió forint fődíj vár a legjobb csapatra.

• Az Agrovirtus versenyre nevezett hallgatók jogosultak LeadersLab vezetőképző programra jelentkezni, ahol coach-okkal, trénerekkel, vállalatvezetőkkel közösen fejlesztik háromszor egy szemeszteren a felvételt nyert fiatalokat olyan témák mentén, mint projektmenedzsment, digitális döntéstámogatás, vagy International Agribusiness Relations

• A programban kiemelkedően teljesítő hallgatókat pedig személyre szabott karrierprogrammal támogatják a szervezők.

kerekasztal-beszélgetés

A megnyitó rendezvény második felében kerekasztal-beszélgetést hallgattak a résztvevők – fotó: Agrovirtus

A megnyitó rendezvény második felében kerekasztal-beszélgetést hallgattak a résztvevők, amely vitapartnerei diákönkormányzati képviselőkkel bővült. A hallgatókat érintő fontos témák között szerepelt a kapcsolatépítésre fordítható hasznos szabadidős tevékenységek szerepe, a tehetség fogalma, a motivációs lehetőségek tárháza, valamint a diák-munkaerőben rejlő előnyök egy cégvezető szempontjából.

Kerezsi Miklós az esemény után az Agroinform.hu portál kérdésére válaszolva kiemelte:

"Mélyen hiszek abban, hogy a vállalati szférának együtt kell működnie a felsőoktatási intézményekkel. Nagy örömmel üdvözöljük, hogy az egyetemi képzés fejlődésen megy keresztül, de mindezek mellett továbbra is nagyon fontosnak tartjuk a jövőben, hogy az Agrovirtus program segítségével a tehetséges fiatalok azonosításában és a gyakorlatias képzésükben továbbra is részt vehessünk."

Az idei program kiemelt támogatói:

AgroVIR Kft. (Főtámogató, főszervező)

Agri Talent Network Nonprofit Kft. (operatív megvalósító)

Agrárminisztérium

Bayer Hungária Kft.

EXATA GROUP, a.s.

Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem

Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.

Talentis Agro Zrt.

A program részletei az Agrovirtus weboldalán érhetőek el: www.agrovirtus.hu