Február 27-én került megrendezésre az AGRYA hagyományos, éves nagyrendezvénye, a Fiatal Gazda Konferencia.

Az egész napos program óriási érdeklődés mellett, több mint 350 szakmabeli résztvevő jelenlétében vette kezdetét. Az előadások fókuszában a 2015-2020 közötti agrártámogatási rendszer elemeinek részletes bemutatása állt.

undefined

Dr. Weisz Miklós, az AGRYA társelnöke vezette fel az első panel előadásait, amelyek bevezetéseként az AGRYA partnerei is köszöntötték a fiatal termelőket.

undefined

Umenhoffer Péter, az AXIÁL Kft. marketing igazgatója a precíziós gazdálkodás szerepére hívta fel a fiatalok figyelmét, amely a versenyképes és fenntartható gazdálkodás eléréséhez szinte nélkülözhetetlen. "A hazai kukoricatermesztés szaktekintélyei tárgyaltak arról a napokban, hogy ideje volna megcélozni a 21. század ihlette, bűvös 21 tonna/hektáros álomhatárt. Az ehhez fogható teljesítményeket csak a legmodernebb gépesítési háttérrel és a legkomolyabb szaktudással lehet elérni."

A Syngenta Kft. képviseletében Heicz Péter, üzletfejlesztési vezető, a Contivo program felelőse mondott köszöntőt. A Contivo együttműködés a Syngenta Kft. kezdeményezésére jött létre azzal a céllal, hogy minél több gazda megismerhesse a fenntartható gazdálkodáshoz szükséges eszközöket - inputanyagokat,  munkagépeket és technológiákat. Mára 60 gazdálkodó csatlakozott a programhoz, amely csaknem 40 ezer hektár területet fed le.

A szakember rávilágított a fiatal gazdák kiemelt szerepére az együttműködés tekintetében, hiszen a Contivo partnerei olyan prémium kategóriájú termékeket kínálnak, amelyek európai szinten is piacvezető minőséget képviselnek és hatékonyan tudják segíteni a termelőket a legmagasabb profit elérésében.

Daoda Zoltán, az AGRO.BIO szakmai vezetője is olyan gondolatokkal köszöntötte az új gazdálkodási évet, amelyek korunk aktuális mezőgazdasági problémáiról szól és amelyek halaszthatatlan megoldása a fiatal termelők kezében van.

A termőtalaj pusztulásáról már a FAO is külön kiadványban hívta fel a figyelmet – ezért is lett 2015 a Termőföld Éve. Egyes elemzések szerint még két emberöltőig elegendő a mezőgazdaság számára rendelékezésre álló termőtalaj, tehát unokáink már érintettek a fenyegető kérdésben: Hogyan tudjuk majd táplálni a Föld lakosságát? Daoda Zoltán a talajélet megóvására, a forgatás nélküli talajművelés gyakorlatára és a fenntartható gazdálkodás megalapozására szólította fel a fiatal mezőgazdászokat.

Az OTP részéről Szabó István, Agrár Ügyfélkapcsolati Főosztályvezető beszélt a magyar agráriumban bekövetkezett változásokról és a változásokhoz kapcsolódó állandóságról.

"Változott a földforgalmi törvény, az agrárirányítás, az EU támogatási politika és a bankrendszeren belül is bankcsődöktől hangos a sajtó. Ezek a hatások nap-mint nap érintik a termelőket - és mindeközben állandóságot a fiatal gazdák jelentenek az agráriumban, akik ezt a szép és nehéz hivatást választották maguknak és akik kitartanak a vidéki élet mellett. Az OTP bank is az állandóságot kívánja képviselni és támogatni - 60 éves működésével és agrár-hiteleivel egyaránt."

Dr. Fazekas Sándor előadása következett, amelyben a földművelésügyi miniszter az elmúlt négy évet értékelte.

"Az AGRYA megbízható szervezet, amely az FM partnereként körülbelül 5000 fiatal gazdát fog össze."- hangsúlyozta a miniszter úr.

Az elmúlt 4-5 év uniós ciklus összegzésére is sor került. Tanulságos időszakot zárt le a magyar agrárium, hiszen korábban ilyen rendszernek még nem volt részese hazánk, így kellett alkalmazkodni az unió szigorú rendszeréhez.

A földművelésügyi miniszter kiemelte, hogy 75 milliárd keretösszegben pályázhatnak a következő 5 évben a fiatal gazdák, ezért még többen juthatnak majd támogatáshoz a következő időszakban, mint az előző ciklusban.

Minek köszönhető az elmúlt négy év sikere?

Az elmúlt 4 év alatt 43%-os növekedés következett be a mezőgazdaságban, ami történelmi rekord, korábban nem volt ilyen mértékű fejlődésre példa. Arra, hogy minek is köszönhető ez a növekedés eltérő válaszokat adnak a különböző ágazatok szakemberei, úgy mint a kedvező időjárásra-, vagy kedvezően alakuló kőolaj árára hivatkozva.

Kedvező időjárásról a  legjobb indulattal sem beszélhetünk, - igaz, lehetett volna rosszabb is - az időjárásunk inkább szélsőségesnek és szeszélyesnek nevezhető. A kőolaj ára is ingadozott, - kiszámíthatatlan módon változott.

A növénytermesztésnek jobban kedveznének a körülmények?

Válságokon ment keresztül az magyar állattenyésztés, még 2011 körül is stagnált - sőt, csökkent az állattenyésztés volumene.

"Állattenyésztés tekintetében 40%-os növekedés következett be az elmúlt 4 év alatt, ami óriási növekedésnek tekinthető. Ez a kedvező változás nagyban köszönhető az állami segítségnek, a támogatási programoknak, az uniós források kihasználásának és köszönhető legfőképpen a termelők kitartásának."

Stabilizációs időszakban van a magyar mezőgazdaság, javult a jövedelmezőség

A banki megtakarítások és a területalapú támogatások mértéke mutatja, hogy a mezőgazdasági ágazatok biztos alapokon nyugszanak.

"A Jóisten segítsége is kellett a sikerhez, aminek eredményeképpen - a sok csapadékkal járó- ugyanakkor az aszályos időszakok váltakozásai ellenére - rekord mennyiségű kukorica és napraforgó termést sikerült betakarítani."

Cél, hogy még több embernek nyújtson megélhetést az agrárium!

Az elmúlt 4 évben 10-15%-kal nőtt a mezőgazdaságból élők száma.

Nőtt a gépesítettség, mindamellett fontos kiemelni, hogy ez nem járt együtt azzal, hogy az emberek elveszítették volna a munkahelyeiket a mezőgazdaságban.

Legfontosabb célkitűzésként a miniszter úr hangsúlyozta, hogy Magyarországnak egészséges, GMO mentes élelmiszereket kell előállítania.

"Magyarország mezőgazdasági adottságait és lehetőségeit akkor tudjuk megfelelően kihasználni, ha hagyományokra alapozva, modern eszközökkel, egészséges, jó minőségű termékekből tudunk még többet termelni."

A fent kiemelt célok érdekében a jövőben a rövid láncú értékesítés kiemelt támogatást élvez majd  – a helyi piacok szerepének elismerése mellett.

Fontos lesz továbbá, hogy a termékpályák, szövetkezések megerősödjenek - valamint a hungarikumokban rejlő lehetőségeket is jobban ki kell használni a magasabb minőségű, magasabb áron eladható élelmiszerek előállítása érdekében.