A spanyol zöldségek csak akadozva jutnak el a célállomásaikba Európán belül, így hazánkba is. Az utóbbi két héten jelentős mértékben csökkent az európai nagybani piacokra érkező spanyol áruk mennyisége. Ez főleg a francia, valamint a német gazdatüntetések miatt történt, hiszen sok helyen alkalmaztak teljes útlezárásokat. A tüntetők kamionokat támadtak meg, sok helyen szétszórták az árukat, majd meg is gyújtották őket.

Kevesebb a friss áru

A Magyarországra érkező zöldségek és gyümölcsök mennyisége azért csökkenhetett, mert a Franciaország és Spanyolország között lezárták az utakat, ezáltal a Budapesti Nagybani Piacon is szűkösebb lett a kígyóuborka és a paradicsom kínálata. A múlt héten indított kamionok alig egynegyede érkezett meg hazánkba, de úgy tűnik, hogy hamarosan helyreállhatnak a szállítási útvonalak - írta meg a Fruitveb.

Autópálya blokkolása

A francia tüntetők január 31-től blokkolják az AP-7 autópálya forgalmát a La Jonquera spanyol határátkelőnél. Itt napi szinten több, mint 20 ezer spanyol kamion hagyja el az országot, amelyek aztán Európa különböző pontjai felé veszik az irányt.

A probléma az volt, hogy a franciák sokszor még a kamionokat is megtámadták, az útra dobálták a szállított árukat, de előfordult az is, hogy felgyújtották a szétdobált rakományt. A másik gond, hogy a spanyolok a franciákon keresztül januárban szállítják a legtöbb árut, nagyjából 1,24 millió tonna zöldséget és gyümölcsöt, aminek értéke 1,6 milliárd euró.

Januárban rengeteg paradicsom érkezik (jelenleg csak érkezne) Spanyolországból - fotó: pexels.com

A spanyol agrárminiszter, Luis Planas elismerte a francia tüntetők szabad véleménynyilvánításához való jogát, de azt elfogadhatatlannak tartja, hogy az emberek kamionokat támadjanak meg és árukat szórjanak szét.

Folytatódnak a tüntetések

A minap jeleztük, hogy a franciák, a németek, valamint a spanyolok mellett már az olaszok is blokád alá vették a fővárost. Pénteken pedig már a magyar-ukrán határnál is tüntetések zajlottak, a gazdák traktorokkal vonultak Záhonyig.