Az amerikai elnök a Védelmi Termelési Törvényre hivatkozva rendelte el a húsfeldolgozó üzemek és vágóhidak kötelező folyamatos munkáját. A Fehér Ház a közleményében azt írta: „Trump elnök jogkörében biztosított rendeletet írt alá annak érdekében, hogy folyamatos legyen az amerikaiak szarvasmarha-, sertés-, és szárnyashús ellátása".

A folyamatos húsellátás érdekében muszáj tovább működtetni a feldolgozó üzemeknek – fotó: Pixabay

Mivel a húsfeldolgozó üzemeket és a vágóhidakat azért zárták le, mert a dolgozók körében több helyütt is sok koronavírus-fertőzöttet diagnosztizáltak, és emelkedett a Covid-19-betegségben elhunytak száma is, az újra megnyíló és a még mindig termelő üzemekben a dolgozók védőruházatáról ezentúl a szövetségi kormányzat gondoskodik majd. Eddig egyébként 22 nagy húsfeldolgozó üzem zárt be sok tagállamban, az üzemekben több mint 6500 fertőzöttet regisztráltak, és húsz dolgozó halt meg.

„Ezek a bezárások veszélybe sodorják az országos húsellátást, s ezzel életfontosságú infrastruktúrát ásnak alá szükségállapot idején"

– írja az elnöki hivatal közleménye.

A szövetségi agrárminisztérium új piacokat keres a kényszervágások elkerülése végett – fotó: Pixabay

Donald Trump már kedden délután, a Ron DeSantis floridai kormányzóval a Fehér Házban tartott megbeszélése után jelezte az újságíróknak, hogy aláírja az elnöki rendeletet a biztonságos élelmiszerellátás érdekében.

A szövetségi agrárminisztérium két héttel ezelőtt 19 milliárd dolláros azonnali segítséget helyezett kilátásba a farmereknek és a marhatenyésztőknek, majd az iowai kormányzó kérésére bejelentette, hogy segédkezik a bezárások miatti kényszervágásoknál, és munkacsoportot is létrehoz új piacok felkutatására.