Spanyolország zöldség- és gyümölcstermésének betakarításában részt vevő idénymunkások száma évente mintegy 100-150 ezerre, sőt időnként többre tehető. Ebben az évben azonban a korlátozások miatt csak egy nagyon kis részük jut be az országba, ami veszélybe sodorja a termés jelentős részének betakarítását – írja a freshplaza.com.

A spanyol agrárminiszter szerint ez egy kényszermegoldás, de lehtővé teszi a termés betakarítását – fotó: MTI/Rosta Tibor

Ezért az illetékes hatóságok április 7-én – az agrárminisztérium kezdeményezésére – rendeletileg engedélyezték, hogy a munkanélküli spanyol állampolgárok, sőt az illegálisan az országban tartózkodó bevándorlók is részt vehessenek a betakarítási munkákban, természetesen fizetés ellenében.

Az agrártermelők ennek szükségességére már a koronavírus járvány kezdetén felhívták a figyelmet, amikor az ország határait gyakorlatilag lezárták. Luis Planas, spanyol agrárminiszter hangsúlyozta, ez egy kényszermegoldás, de lehetővé teszi a termés jelentős részének megmentését, és még mindig jobb, mint ha az emberek tétlenül és segélyre várva maradnának az országban.

A külföldi idénymunkások egész Európában hiányoznak a földekről – fotó: Pixabay

Az idénymunkások elmaradása nemcsak Spacsolországban, hanem Európa-szerte problémákat okoz. Olaszországban, Franciaországban és Németországban is közel 200-300 ezer munkavállalóra lenne szükség. Ezért a német kormány a közelmúltban úgy határozott, hogy korlátozott számban, szigorú szabályok mellett engedélyezi a külföldi munkaerő belépését az országba.