Az Essex Egyetem kutatói még 2013-ban kezdtek bele a kísérletbe, amelyben dohánynövény génjeit módosították egy algában található fehérjével, így gyorsabban nőtt, eközben pedig kevesebb vízre volt szüksége – írja a hvg.hu a Guardian cikke alapján.

A génmódosítás gyakorlatilag a fotoszintézist javítja, így a növények több tápanyagot termelnek és gyorsabban nőnek. A tudósok eddig csak a dohányt vizsgálták, de reményeik szerint hamarosan a szója, a homoki bab és a rizs esetében is jó hírekről tudnak beszámolni.

dohány

A kutatók eddig csak a dohánnyal próbálkoztak – fotó: Pixabay

A kutatást a brit nemzetközi fejlesztésért felelős kormányhivatal finanszírozta, ezért az eredményeik a fejlődő országok számára ingyenesen elérhetőek lesznek. A felfedezés jelentős változásokat hozhat a klímaváltozás által sújtott mezőgazdasági termelésben.

Ugyan a génmódosított növényeket tiltja az Európai Unió, azonban a tudósok génszerkesztést alkalmaztak, amely nem ugyanaz, mint a génmódosítás.