A Soproni Egyetem és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem együttműködési megállapodást kötött, amelyet a SOE részéről prof. Dr. Fábián Attila rektor, valamint a MATE részéről prof. Dr. Gyuricza Csaba rektor látott el kézjegyével. A megállapodás a vadbiológiai és vadgazdálkodási, továbbá a természetvédelmi képzésekre, valamint az ezekhez kapcsolódó kutatásokra terjed ki. Közösen Természet- és Vadvédelmi Kompetencia Központot hoztak létre.

Az összefogás értelmében a két felsőoktatási intézmény kölcsönösen elismeri egymás önállóságát, tiszteletben tartják egymás képzési portfólióját, ugyanakkor kinyilvánítják egymást közti együttműködési szándékukat, a szakmai és szakmapolitikai célok közös elérése érdekében, az egyes szakmai közösségek önállóságának megtartásával.

szarvasok

Természet- és Vadvédelmi Kompetencia Központot hozott létre a SOE és a MATE – Fotó: pixabay.com

A vadbiológiai és vadgazdálkodási képzések, valamint kutatások vonatkozásában a felsőoktatási intézmények létrehozták a Természet- és Vadvédelmi Kompetencia Központot, melynek keretén belül többek között a szakmai K+F források közös megpályázását, azok Kompetencia Központon keresztül való felhasználásának kidolgozását, továbbá egyéb innovációs hazai és nemzetközi pályázati források megcélzását is vállaltuk – mondta prof. Dr. Gyuricza Csaba a MATE rektora. – A Soproni Egyetemmel közösen kezdeményeztük, hogy hazánkban állami támogatással vadgazda mérnök képzést kizárólag a MATE és a SOE indíthasson.

Dr. Fábián Attila és Dr. Gyuricza Csaba

Dr. Fábián Attila és Dr. Gyuricza Csaba 2021. június 10-én az együttműködési megállapodás aláírásakor – Fotó: Balázs Gusztáv

A természetvédelmi képzés és kutatás kapcsán megállapodtunk abban, hogy a kutatási tevékenységünket a természetvédelem területén összehangoljuk, ennek érdekében közös kutatásokat indítunk, közös országos természetvédelmi monitoringrendszert alakítunk ki – hangsúlyozta prof. dr. Fábián Attila rektor. – Kölcsönösen törekszünk arra, hogy a nemzeti park igazgatóságoknál, a kormányhivataloknál és a releváns kormányzati szerveknél egyes munkaköröket csak természetvédelmi mérnöki végzettséggel lehessen betölteni a jövőben.

Az egyezmény kitér a szakdolgozati, diplomatervi, TDK-témák kiajánlására a másik fél számára.