Két államtitkár távozik az Agrárminisztérium (AM) vezetéséből a most kezdődő új kormányzati ciklusban, írta meg az Agrárszektor.

A hírek szerint Szinay Attila közigazgatási és Erdős Norbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár távozik, az új közigazgatási államtitkári pozíciót dr. Andréka Tamás töltheti majd be, aki a tárca jelenlegi főosztályvezetője (Jogalkotási Főosztály).

Andréka Tamás 2021 nyarán tartott előadást az Agroinform által szervezett Osztatlan Termőföldek webináriumon, előadása ITT újra megnézhető.

Az élelmiszerláncért felelős államtitkár a mostani információk szerint Nobilis Márton, Nagy István agrárminiszter kabinetfőnöke lehet.


Nem valószínű, hogy változások lesznek négy pozíció kapcsán: Farkas Sándor parlamenti, Feldman Zsolt mezőgazdasági és vidékfejlesztési, Zambó Péter erdőkért felelős és Rácz András környezetügyért felelős államtitkári pozícióban marad.

Ezeket a híreket az Agrárminisztérium nem erősítette meg, a tárca új struktúráját Nagy István agrárminiszter fogja bemutatni hamarosan.

További lehetséges változások

  • A lap értesülései szerint az Agrárminisztériumhoz kerülhet a Miniszterelnökségtől a kormányhivatalok élelmiszerlánccal foglalkozó szervezete, amelyet közvetlenül a Nébih irányít majd
  • Nemzeti Földügyi Központ: bővülhet a központ tevékenységi köre, az öntözéssel kapcsolatos kérdések mellett további vízügyi feladatok is ide kerülhetnek

Bár Lázár János (építési és beruházási miniszter) valamint Navracsics Tibor (területfejlesztési és uniós forrásokat felügyelő miniszter) feladatköre alapvetően a beruházások és támogatások koordinációjával kapcsolatos, előre láthatólag az agrár- és vidékfejlesztési támogatások ügyei az Agrárminisztériumnál maradnak.

Az Indexen megjelent elemzés szerint az ötödik Orbán-kormány felállásával kapcsolatban nagy változásnak tekinthető, hogy Lázár János és Navracsics Tibor visszatér a kormányázásba, különösen Rogán Antallal való összefüggésben. Ez a három személy ugyanis utoljára a harmadik Orbán-kormány alatt töltött be egyidejűleg miniszteri pozíciót.

Nagy István agrárminiszter szerepével kapcsolatban a lapnak nyilatkozó elemző elmondta, hogy az orosz–ukrán háború hatására nagyobb szerepe lehet a következő ciklusban.

Az ötödik Orbán-kormány névsora ITT olvasható.

Indexkép: Pixabay