A Fetivizig weboldalára feltöltött vízkárelhárítási tájékoztató szerint a Tisza kárpátaljai szakasza apad, az árhullám jelenleg Vásárosnamény térségében tetőzik, lejjebb tovább árad a folyó. A vízszintek az elsőfokú árvízvédelmi készültségi szint tartományában vannak, de megközelítik a másodfokú szinteket.

A Szamos a korábbi kisebb apadás után újra gyengén árad, a Túron a jelenlegi másodfokú készültség növelését is elrendelhetik, a Kraszna tetőzését pedig szombaton, a másodfokú készültségi szint közelében várják. A sok csapadék miatt a Lónyay-főcsatornán is áradás tapasztalható, ott már csütörtökön elrendelték az elsőfokú készültséget.
A tájékoztató szerint szünetel a kommunális hulladék kiemelése a Tiszából, mert a vásárosnaményi vízkárelhárítási kárhely tározóterét teljesen elöntötte a folyó.

áradás a Tiszán

Áradás a Tiszán – Archív fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Az igazgatóság működési területén 12 470 hektár van belvíz alatt, a tizenkét belvízvédelmi szakasz közül egynél elsőfokú, hatnál pedig másodfokú a belvízvédelmi készültség. Méhteleken egyes ingatlanok melléképületeit belvíz veszélyezteti, a Fetivizig ötszáz homokzsákkal segítette az önkormányzat védekezési munkáját.

Az időjárási előrejelzések szerint a következő három napban a Felső-Tisza vízgyűjtőjén nem várható jelentős csapadék, folytatódni fog az árhullámok levonulása – olvasható a tájékoztatóban.

Az Útinform azt közölte, hogy a magas vízállás miatt szünetel a kompátkelés a Tisza felső szakaszán Balsa és Kenézlő, Tímár és Zalkod, Tiszatardos és Tiszalök, Tiszadob és Tiszalúc, valamint Tiszacsege és Ároktő között.
Nincs kompközlekedés a folyó középső szakaszán, Nagyrév és Tiszabög között sem.

A folyó alsó szakaszán Csongrád és Csépa között ugyancsak megemelkedett a vízszint, leállt a kompközlekedés, helyette napközben dereglyével biztosították a személyátkelést. Mindszent és Baks között szintén nem jár a komp – írta az Útinform.