Az MKB Bank 2017-ben hozta létre Agrárpartner Programját, melynek célja a magyar agrárium és a mezőgazdasági vállalkozások számára szakértői szintű banki támogatás biztosítása. Az Agrárpartner Program létrehozásával a bank olyan területen ér el folyamatos sikereket, amely területen korábban nem végzett aktív tevékenységet. A program szakmai vezetője – annak létrehozása óta – Simon Attila, aki maga is aktív gazdálkodó.

2020. július 23-án került sor a Simon Családi Gazdaság héjas gyümölcsmanipuláló és gyümölcsfeldolgozó új üzemének megnyitójára. A megnyitón részt vett: Jakab István, az Országgyűlés alelnöke; dr. Feldman Zsolt, mezőgazdaságért felelős államtitkár; Szabó Zsolt, országgyűlési képviselő, dr. Palkovics László, a Szent István Egyetem rektora, Ginzer Ildikó és Nyemcsok János, az MKB Bank vezérigazgató-helyettesei – írja az MKB Bank közleménye.

Az MKB Bank Agrárpartner Programjának célja a magyar agrárium és a mezőgazdasági vállalkozások számára szakértői szintű banki támogatás biztosítása – fotó: Agroinform.hu

A most átadott üzemben prémium minőségű, frissen préselt gyümölcslé alapanyagok készülnek. Az eljárás során sűrítményt nem használnak, alapanyagul kizárólag a friss, napsütötte gyümölcsök szolgálnak. A hidegen préselési eljárás folyamatában vegyszer hozzáadása nélkül, mechanikus eljárással nyerik ki a zamatos, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag levet, amelyet minimális hőkezeléssel tartósítanak.

Simon Attila, az MKB Agrárpartner szakmai vezetője elmondta, családi gazdaságuk 1992-ben kezdte működését, ma már több mint 100 hektáron gazdálkodnak a Hatvan melletti Sastelken, humuszos homoktalajon.Teszik ezt az egyedülálló, több hektáros méhlegelő több ezer méhecskéjének és poszméhének, illetve a több száz madárodú lakójának segítségével.

Családi tulajdonú gazdaságuk Magyarország egyik talán leginnovatívabb „kertje”. A terület 70%-a öntözésre berendezett: mikro-szórófejes, illetve csepegtető öntözést alkalmaznak, folyamatos tápanyagellátással. Munkájukat saját meteorológiai állomás segíti, melynek köszönhetően számítógépen követhetik az aktuális időjárási helyzetet, amelynek költségcsökkentő hatása eléri a 20%-ot – fejtette ki.

Feldman Zsolt: A közeljövőben 30 milliárd forint értékű pályázati lehetőség nyílik a kertészeti ágazatnak – fotó: Pelsőczy Csaba/AM

A magas hozzáadott érték, a tapasztalat, a megfelelő kockázatkezelés, a jól felmért piaci igények, az ehhez alakított termelési struktúra és korszerű technológia adja egy vállalkozás eredményességét, a kormányzat a támogatások révén ehhez eszközt tud biztosítani – mondta Feldman Zsolt az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a tárca közleménye szerint.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a kertészeti kultúra kiemelten fontos az Agrárminisztérium számára, a közeljövőben egy 30 milliárd forint értékű pályázati lehetőség nyílik majd az ágazatnak, amelyet egyebek mellett hűtőházra, osztályozó- és csomagoló berendezésekre lehet fordítani.

Feldman Zsolt úgy fogalmazott, a különböző támogatásokkal a kormányzat azt szeretné segíteni, hogy a Magyarországon évente megtermelt 8-900 ezer tonna gyümölcs minél magasabb minőségben kerülhessen a fogyasztók elé, valamint tovább bővüljenek a magyar zöldség-gyümölcs piac lehetőségei.