Fejlődő országokkal foglalkozó szervezetek a november harmadik hetében Hannoverben rendezendő Német-Afrikai Agrárfórum kapcsán arra hívják fel a figyelmet, hogy az Afrikába irányuló európai agrárexportnak nem olcsó élelmiszert kell biztosítania, hanem elsősorban a helyi élelmiszer-termelés hatékonyságának növelését kell elősegítenie – írja a proplanta.de német hírportál.

Nem az a cél, hogy az afrikai lakosságot etessük, hanem hogy megtanítsuk, hogyan állíthatja elő a saját élelmiszer-szükségletét. Az olcsó német csirkehúsexport nem segít az afrikaiaknak, mert visszaveti a helyi mezőgazdaság fejlődését, mivel az nem tudja a csirkehúst ugyanolyan olcsón előállítani. Ha európai búzakenyeret akarunk etetni az afrikaiakkal, akkor ők nem fogják fejleszteni a kenyérgabonának számító köles és cirok termesztését, búzatermesztésre viszont kevesebb lehetőségük van.

Afrika

A cél, hogy megtanítsuk az afrikai lakosságnak, hogyan állítsa elő a saját élelmiszer-szükségletét – fotó: Shutterstock

Ugyanakkor az Európai Bizottság véleménye szerint – a direkt pénzügyi támogatás mellett – próbálkozni kellene a tagországokban a tejválság, illetve az orosz embargó nyomán felhalmozódó tejtermékkészletek Afrikába történő exportjával, még ha ez csak nyomott árakon sikerül is.

A segítségnyújtás másik formája lehet az afrikai mezőgazdaság hatékonyságának növelésében történő német közreműködés, korszerű gépek és műtrágyák szállítása, valamint a mezőgazdasági infrastruktúra fejlesztése révén.