A Lengyel Agrár- és Élelmiszergazdasági Intézet (IERGZ) adatai szerint az országban a legutóbbi egy év alatt a friss zöldségek fogyasztói áraiban szokatlanul nagyarányú emelkedés következett be. Ennek során a petrezselyem 92, a vöröshagyma 50-51, a cékla 70, az uborka pedig mintegy 30 százalékkal lett drágább – írta meg a hortidaily.com.

A nagykereskedelemben ugyanebben az időszakban az árak még a fentieknél is nagyobb mértékben emelkedtek (a szabadföldi paradicsomnál, pl. 120, a hagymánál 66 százalékkal).

zöldségek

Az árváltozás következtében a lengyel zöldségek exportja is csökkent – fotó: Pixabay

A friss zöldségek lengyel exportja az egy évvel korábbihoz képest mennyiségben 5, értékben pedig 13 százalékkal csökkent. Ezen belül a hagyma exportja 56, a káposztáé 48, a kelvirágé 44, az uborkáé pedig 36 százalékkal esett vissza. Jelentősen visszaesett a feldolgozott zöldségek exportja is, ahol mennyiségben 22, értékben pedig 15 százalékos csökkenés volt tapasztalható.

Lengyelország 2019. júniusában 35.500 tonna zöldséget exportált, összesen 26,2 millió euró értékben, ami 10 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, miközben a termékcsoport lengyel importja 46,100 tonnát és az előző évinél 13 százalékkal nagyobb, 39,9 millió euró értéket képviselt.

A lengyel importban kiugróan magas volt a káposzta és az uborka értékének növekedése (289, illetve 252%). A vizsgált cikkcsoport kereskedelmi mérlegének deficitje 44.3 millió euróval volt nagyobb, mint az előző év hasonló időszakában.

A fent vázolt ármozgások és a külkereskedelemben bekövetkezett változások elsősorban az elmúlt két évben az ország nagy részén uralkodó szárazságra vezethetők vissza.