A NAK értesülései szerint a bárányárak Európa számos részén emelkedtek az elmúlt héten a korlátozott báránykínálatnak köszönhetően.  A juhhús ausztrál exportja az idei évben jelentősen visszaesett a korábbi évek megszokott szintjéhez viszonyítva, mivel a termelők a közelmúltban tapasztalt aszályos időszakot követően megkezdték állománypótlásukat. Ez azonban csak kismértékű közvetlen hatást gyakorol az európai piacokra, mivel Ausztrália nem exportál sok terméket az EU-ba.

bárány bárányárak

A 35. héten 589,4 EUR/100 kg volt a nehézbárány-átlagár az EU-ban.

Mint írták, az ázsiai piacokra irányuló ausztrál export csökkenésének eredményeként azonban előfordulhat, hogy az új-zélandi termékek egy része − amelyeket egyébként az EU-ba szállítottak volna – az ázsiai piacokra kerül átirányításra.

A nehézbárány-átlagár az EU-ban a 2020. augusztus 30-ával végződő, 35. héten 589,4 EUR/100 kg volt, amely a korábbi héthez viszonyítva 0,8 %-os emelkedést jelent. Az EU piaci értékek jelenleg 16,8 %-kal haladják meg az előző év azonos időszakában rögzített értékeket. Az árak a 35. héten Németországban (+ 2,2 %), Írországban (+ 1,8 %) és Franciaországban (1,2 %) is emelkedtek.