Szeptember első felében az andalúziai Níjar és Almería környékén, valamint Murciában (Spanyolország két legnagyobb zöldségtermesztő körzetében) a heves esőzések összesen mintegy 200 hektárnyi hajtatóházat mostak el – írja a hortidaily.com.

A lezúduló esők az ország egész délkeleti partvidéken olyan erővel támadtak, amilyenre az utóbbi évtizedekben még nem volt példa, a települések utcái rohanó folyókká változtak, és az útjukba kerülő hajtatott paradicsomot, uborkát, tojásgyümölcsöt és cukkinit eltörölték a föld színéről a fóliasátrak és hajtatóházak többségével együtt. Nem beszélve a több száz autóról és egyéb tárgyakról, amiket elsodort az ár.

Az érintett településeken minden egyes növényt újra kell ültetni, legfeljebb azoknak egy töredéke maradhat életben. Az ország teljes területén megsemmisült hajtatóházi létesítmények területe azonban a fent említettnek a többszörösét is eléri. A károk az ország más körzeteit is érintették, pontos felmérésük most van folyamatban, az előzetes becslések alapján azok meghaladják a 200 millió eurót.

Egyelőre nincs döntés arról, hogy a kárt szenvedett gazdák az államtól kapnak-e kártérítést, és mennyit. A spanyol termelőknek ebben az évben a korábbi évekhez képest egyébként is jelentős forgalomcsökkenést kell elszenvedniük, de különösen érzékenyen érinti őket, hogy az elpusztult termés nagy része exportra került volna.