Az első jelentések szerint Németországban az idénymunkások, illetve az őket foglalkoztató gazdák nem mindig és nem mindenütt fordítanak kellő figyelmet a járványvédelmi előírásokra – írja a topagrar.com német hírportál.

Többek között előfordult, hogy 35-40 fős csoportot egy teherautóval vittek a munkavégzés színhelyére, munkaszünetben pedig a munkások szabadon elhagyhatták a szálláshelyet. A munkások gyakran nem viselnek maszkot, és az egy szobában elszállásoltak létszáma általában jóval meghaladja a megengedettet.

Az előírások be nem tartása járványgócok kialakulásának veszélyét rejti magában (illusztráció) – fotó: Adobestock

Bár több érintett üzem túlzottnak tartja a szabálysértésekről nyilvánosságra került híreket, de fotók és videók, valamint helyszíni ellenőrzések bizonyítják, hogy az egyes dolgozók közötti távolság a munkavégzésnél és az étkezésnél is jóval kisebb az előírtnál.

A munkaadók közül sokan úgy értelmezik, hogy a csoportlétszám korlátozása csak az április 2-a előtt az országba beérkezett vendégmunkásokra vonatkozik. Az egészségügyi hatóságok azonban felhívták a munkavállalók és a munkaadók figyelmét arra, hogy kormány csak kivételesen engedélyezte az idénymunkások beutazását, és az előírások be nem tartása járványgócok kialakulásának veszélyét rejti magában. Emiatt a szabálysértők törvényileg felelősségre vonhatók, és súlyos bírsággal sújthatók.

A jövőben a német hatóságok szigorúbban kívánják ellenőrizni az idénymunkások elszállásolását és munkavégzését.