A 100%-ig magyar tulajdonban lévő Talentis Agro Holdingba integrálják a Búzakalász 66 Felcsút Kft., az Aranykorona Zrt., a Hidasháti Zrt., az Agrosystem Zrt., az Aranka Malom Kft., a Kunhalom Agrária Kft., a Vért Vadászati Kft., a Canter Borház Kft. és a Dereszla Bortermelő és Értékesítő Kft. vállalkozásokat – írja a Világgazdaság.

Mészáros

Mészáros Lőrinc búzafeldolgozó üzem alapkőletételén – fotó: MTI/Komka Péter

A holding megalapítása olyan optimális termelési struktúra létrehozását teszi lehetővé, amely által a leányvállalatok működése hatékonyabbá válhat, miközben piaci kapcsolatrendszere számára transzparenciát biztosít. Emellett hazai és világpiaci előnyöket szerezhet a jól szervezett, volumentermelésre alkalmas berendezkedéssel – írja a társaság közleménye.

A Talentis Agro Holding közel tizenháromezer hektáron szántóföldi növény-, gyümölcs- és szőlőtermesztéssel foglalkozik. Az állattenyésztés divízióban tejelő szarvasmarha- és sertéstartást, valamint árutojás termelést folytatnak, amelyeket a jövőben is fő profilként kívánnak megtartani. A holdingba integrált élelmiszeripari ágazatok többek között a malomipari termékek előállítása és a borászat. Az agrárdivízióhoz szorosan kötődő tevékenységként jelenik meg a vadászati turizmus és a vadgazdálkodás is.

A holding irányító tagja a Talentis Agro Zrt., amelynek vezetésére az operatív tevékenységekért felelős vezérigazgatói kinevezést dr. Csák Gyula kapta, aki az elmúlt időszakban a muronyi székhelyű Hidasháti Mezőgazdasági Zrt. és a Csabatáj Mezőgazdasági Zrt. igazgatói pozícióját töltötte be. Dr. Csák Gyula agrármérnökként diplomázott a Debreceni Egyetem Főiskolai Karán, és többek között egy évtizeden át látta el az Alföldvíz Zrt. vezérigazgatói posztját.