A mezőgazdasági szektor az ukrán GDP-termelésből 12, az ország exportjából pedig több mint 30 százalékkal részesedik – olvashatjuk az agroberichtenbuitenland.nl angol nyelvű, holland hírportálon.

Ukrajna éghajlata és talajainak termékenysége ideális feltételeket teremt a mezőgazdasági termeléshez.

Az alkalmazott agrotechnika alacsony színvonala és a precizitás hiánya azonban akadályozza a kiváló adottságok kihasználását, és erősen lerontja a mezőgazdaság teljesítményét.

A Világbank tanulmánya kimutatta, hogy az ország évente mintegy 50.000 hektár termőföldet veszít el az erózió és a talajok degradációja következtében. A helyzet megváltoztatásához a korszerű agrotechnika és a precíziós gazdálkodás bevezetése jelentené a megoldást.

Precíz szenzorokkal, drónokkal és korszerű adatkezeléssel az ország mezőgazdasági értéktermelését lényegesen emelni lehetne. Mindezek eléréséhez már konkrét kezdeményezések is vannak. Andrej Sevrjukov ukrán agrárgazdasági szakértő azt állítja, hogy a fent említett veszteséget korszerű technika alkalmazásával a felére tudnák csökkenteni.

precíziós gazdálkodás

Az alkalmazott agrotechnika alacsony színvonala és a precizitás hiánya akadályozza a kiváló adottságok kihasználását, és erősen lerontja a mezőgazdaság teljesítményét – fotó: Shutterstock

Sevrjukov erre a célra egy saját vállalatot hozott létre „Agrieye” néven, amely többek között drónokat és távérzékelést alkalmaz, és kihasználja a NASA nyitott műholdas adatsorait. Ezekkel az adatokkal precíz parcellatérképet lehet összeállítani, amely jelzi a talaj tápanyag-ellátottságát és annak hiányosságait. Ennek alapján öntözési és trágyázási ajánlásokat lehet kidolgozni, előre jelezve a várható terméseredményeket.

Sevrjukov biztos abban, hogy az ukrán mezőgazdaság hosszú, illetve középtávon képes lesz behozni a lemaradást a fejlett országokhoz képest, szerinte viszont nem lehet az amerikai megoldásokat egy az egyben alkalmazni, érdemesebb inkább az izraeli-ukrán fejlesztésekre koncentrálni. Az Agrieye több országban pénzért nyújt szaktanácsadási szolgáltatást, Ukrajnában viszont ezt ingyen végzi, mert a farmerek nem tudnák megfizetni.

Hasonló újításokat igyekszik bevezetni egy másik ukrán vállalkozó, Andrij Skok is, aki szerint az ukrán mezőgazdaság sokat nyerhetne a talajok alapos lazításával, vagyis a mélyebb szántások alkalmazásával. Cége, a Skoagro már Kanadában, Ausztráliában és Németországban is végez szaktanácsadási szolgáltatásokat. Többek szerint azonban az ukrán mezőgazdaság hatékonyságát a pazarlások és a lopások korlátozásával lehetne javítani, mivel vannak olyan dolgozók, akik naponta 50 liter üzemanyagot lopnak a vállalattól.