Az ország feldolgozó kapacitásai akár a teljes termést képesek feldolgozni, így ennek maximális kihasználására törekszenek, mivel a napraforgómag exportjára 10 százalék körüli kiviteli vámot kell fizetni, így a termelőknek jobban megéri a készterméket exportálni – írja a topagrar.com.

Fentiek alapján, ebben a szezonban mindössze 100.000 tonna napraforgómag ukrán exportjára lehet számítani, miközben az ország olajexportja elérheti a 6,2 millió, a melléktermékként keletkező pogácsáé pedig az 5,2 millió tonnát, ami az egy évvel korábbi mennyiséget 16, illetve 23 százalékkal meghaladja.

napraforgó

A termelőknek jobban megéri készterméket exportálni

Az ukrán napraforgótermékek legfontosabb felvevő piacait India, Fehéroroszország és Franciaország képezi, emellett nagyon fontos az EU tagországok piaca is, ahová olajból az ukrán export mintegy 30, pogácsából pedig 46 százaléka irányul.

Amint a fentiekből is kiolvasható, a napraforgó Ukrajnán belüli hasznosítása – érdekes módon – teljesen alárendelt szerepet játszik. Mindössze 575.000 tonnát használnak fel élelmezési és ipari célokra.