Augusztusban ígérte meg a kormány a rászoruló farmerek támogatását, de máig senki sem kapott egy petákot sem – mondta el a Deutsche Welle tudósítójának Axel Finkenwirth, a német farmerszövetség, a Deutscher Bauernverband (DBV) szóvivője.

Összesen 8 ezer gazdálkodó kérte a sürgősségi segélyt azután, hogy augusztusban felmérték a termésveszteségek és a károk mértékét. Akkoriban a legsúlyosabban érintett mezőgazdasági termelők számára 340 millió eurós vészhelyzeti támogatást ígértek a helyi önkormányzatok, valamint a központi költségvetés. A DBV azonban 1 milliárd eurós támogatást kért, ám Julia Klöckner mezőgazdasági miniszter nem hagyta jóvá az összeget – írja a Syngenta blog.

aszály

Az idei kivételes hőhullám és az aszály nagy károkat okozott a német gazdáknak – fotó: Shutterstock

Az ország több tartományában 25 százalékkal is csökkent a gabonatermés, mint például az észak-nyugati Alsó-Szászországban, ahol több mint 4 ezer támogatási kérelmet nyújtottak be. Az alsó-szászországi határidő egyébként november 30-án járt le, és egyelőre hiába várják a gazdák a tartományi mezőgazdasági miniszter, Barbara Otte-Kinast által kalkulált átlagosan 21 ezer eurós segélyt.