Az emberiség elképesztően felelőtlenül bánik a rendelkezésre álló élelmiszerrel, hiszen közel 20 százalékát hagyja elpocsékolni – írja a bbc.com.

Az Edinburghi Egyetem szakemberei az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének adatait felhasználva számszerűsítették, hogy jóval nagyobb a baj, mint azt előzetesen sejteni lehetett.

Az óriási pazarlás, hamarosan még nagyobb problémákat okoz majd – fotó: Shutterstock

A vizsgálatok az alábbi fontos számokra világítottak rá:

  • A túlfogyasztás, a pazarlás, valamint a kevésbé hatékony termelési folyamatok miatt a világon előállított 2,1 milliárd tonna termés mintegy fele kárba vész.
  • A haszonállattartásból származó termékek előállítása 840 millió tonnás, vagyis 78 százalékos veszteséggel jár.
  • 240 millió tonna ehető állati termék, köztük hús, tej, tojás előállítására 1,08 milliárd tonna betakarított terményt használnak fel.

Az egyes élelmiszerekre, különösen a hús- és tejtermékekre irányuló növekvő kereslet kielégítése pedig további komoly környezeti károkat is okozhat az üvegházhatású gázok kibocsátásnak növekedésével, valamint a vízkészleteket drasztikus csökkenésével.

Tehát a túlfogyasztás nemcsak az egészségre, hanem a környezetre is káros, melynek mérsékléséhez a szakemberek egyöntetű véleménye alapján kevesebb állati termék fogyasztására, az élelmiszerhulladék csökkentésére, és a táplálkozási szükségleteknek megfelelő mennyiségű élelmiszer fogyasztására van szükség.