Az efeagro.com a közelmúltban arról számolt be, miszerint az ENSZ ez év novemberében rendezett éghajlatváltozási konferenciájának résztvevői a fenntartható agrártermelés legfontosabb feladatának a klímaváltozás negatív hatásainak mérséklését tekintették, amelyet többek között a "nem hagyományos mezőgazdasági" tevékenység előtérbe állításával lehet megvalósítani.

A "nem hagyományos termelést" jelentik a világszerte szaporodó beltéri farmok, amelyek a zöldségek esetében bebizonyították, hogy az időjárástól függetlenített és a peszticidek alkalmazását, valamint a termékek szállítását kiküszöbölő eljárás nagyban javítja a termesztés hatékonyságát, és a hagyományos szántóföldi növénytermesztéshez viszonyítva növeli az egységnyi területről lehozható termékmennyiséget.

A

A "nem hagyományos termelést" többek között a világszerte szaporodó beltéri farmok jelentik – Fotó: Pixabay

A konferencián részt vevő biotechnológiai vállalatok képviselői hangsúlyozták, hogy célszerű fokozottan visszaszorítani az állati fehérjék arányát a humán táplálkozásban, és nagyobb szerepet kell biztosítani a rovarok élelmezési és takarmányozási és hasznosításának, ami jelentős termőföld területeket szabadíthat fel.

Hasonlóképpen nagyobb gondot szükéges fordítani a megújuló energiaforrások jobb kihasználására, illetve az élelmiszer-pazarlás és az üvegháhatású gázkibocsátás számottevő csökkentésére.

Amint azt Ion Arocena, a Spanyol Biocégek Szövetségének (AseBio) igazgatója kifejtette, ugyancsak kihasználatlan terület a mikroorganizmusok közvetítésével történő fermentáció és a bioreaktorok élelmiszer termelésben való alkalmazása, valamint a mikroalgák és egyéb tengeri növények élelmiszer alapanyagként kezelése.

Indexkép: Pixabay