"Az ökológiai gazdálkodás népszerűsége megállíthatatlan!"

„Ez ma világszerte a legdinamikusabban fejlődő mezőgazdasági ágazat.” – hangzott el az újfent rekordszámú kiállítóval megrendezett BIOFACHnemzetközi szakkiállításon tegnap. A résztvevők száma mellett a legfrissebb ágazati számadatok is egyöntetűen azt bizonyítják, hogy a bio ágazat évről évre egyre növekszik. És bár a számadatok sokszor száraznak tűnnek, érdemes odafigyelni a szenzációs növekedésre, amely jelentős agrárgazdasági potenciált mutat.

A svájci Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (FiBL) legújabb, jubileumi statisztikai kiadványában 2017-ig bezárólag 180 országból 20 év ökológiai mezőgazdasági adatai találhatók meg egy helyen.  A legjelentősebb számokról az ÖMKi oldalán olvasható cikkben tájékozódhatnak.

Szabadföldi virágtermesztés – fotó: Shutterstock

Minőségi kenyeret mindenkinek!

A biológiai változatosságot hordozó ősgabonákból, így például a tönke és alakor tájfajtákból készült kenyér összehasonlíthatatlan az oly gyakran kapható ipari kenyérrel. Milyen nehézségek akadályozzák, illetve milyen megoldások mozdítják elő a minőségi, egészséges kenyér népszerűségét? A folytatásért olvassa el az ÖMKi beszámolóját!

Stresszes növények

Az egyre változékonyabb csapadékviszonyok és a csökkenő nitrogén- és foszfor utánpótlás víz- és tápanyaghiányt eredményez Európa szerte. A növénytermesztés során mindez kombinált stressz formájában jelentkezik.
SolACE EU projekt, olyan új növényfajtákat és agrotechnikai módszereket vizsgál, amelyek együttes víz- és tápanyaghiány okozta stressz esetén is biztosítani tudják a megfelelő termelékenységet. A projekt legújabb bemutatkozó anyaga pedig vázolja a legfontosabb célokat, és az eddig elért eredményeket. Az anyagok itt érhetőek el: https://www.solace-eu.net/service/flyers-and-posters.html

ÖMKi Élő Sorköz fajgazdag magkeverék – szőlő ültetvényekbe

Miért jó a sorköztakaró növényzet?
  • Hozzájárul a kedvező talajszerkezet kialakulásához,
  • növeli a területünk természetvédelmi értékét,
  • életteret biztosít a hasznos élő szervezetek számára,
  • csapadékos idő esetén is biztosítja az átjárást,
  • és végül, de nem utolsó sorban kedvezően hat ültetvényünk esztétikai megjelenésére. :)
Miért válasszátok az ÖMKi Élő Sorköz vetőmagkeverékét?
  • Fajgazdag magkeverék,
  • honos növényekből,
  • mely több évig fennmarad,
  • és segíti a fenntartható szőlőművelést.

A termék részletes leírásáért kattintson ide.

Az ÖMKi kiadványait szőlészet, szántóföld és méhészet témájában IDE KATTINTVA érheti el.